Hlavní navigace

Vytvořte si vlastní ikonu programu

20. 3. 2010

Sdílet

Už se ztrácíte v jednotvárnosti pracovních složek a zdržuje vás neustálé pročítání jejich názvů? Pomozte si grafickým odlišením od standardního žlutého námětu – vytvořte si svou vlastní ikonku.

Jak vytvořit vlastní ikonu programu

 

Program IcoFX je freewarový program, který na první pohled vypadá jako jeden z dalších grafických editorů - ale zdání tentokrát klame. Pracovní prostředí je takto vypodobněno zcela úmyslně, aby práce se samotným programem byla o to jednodušší a příjemnější. Ve své podstatě přeci jen ikonka není ničím jiným, než specifickým obrázkem. Pojďme se na program podívat o něco podrobněji.

Ve standardním nastavení je program pouze v anglickém jazyce. Pokud však dáme položku OptionsLanguagesDownload Languages a z otevřeného okna zvolíme odkaz Czech, prostředí programu se nám po stáhnutí lokalizačního balíčku automaticky přehoupne do češtiny.

 

IcoFX - prostředí

 

1) Nová ikonka

Pokud máme určitou představu o tom, jak má naše ikonka vypadat, ale nedisponujeme žádným již hotovým grafickým podkladem, zvolme si z nabídky SouborNový. V okně si pak navolme velikost a počet barev (s tímto oknem se budeme setkávat velmi často).

 

IcoFX - prostředí

 

Uvědomme si, že plátno, které se před námi otevře, je mnohonásobně zvětšeno pro naší lepší tvorbu, protože ikonka sama o sobě je velmi malá. Procento zvětšení si můžeme sami navolit v příslušném okně s kreslícím plátnem.

 

IcoFX - prostředí

 

Nyní je nám k dispozici celá řada pomůcek, od pera, štětce, lupy, kapátka, spreje počínaje, až po selekce, ořezy a možností výplně konče. V hlavní nabídce si pak můžeme navolit i řadu efektů, jakými jsou například rozmazání/zaostření, práce s reliéfem či barvami. Z celkového množství více než 40 efektů a filtrů si jistě každý vybere. Fantazii se zde meze rozhodně nekladou.

 

2) Ikonka z obrázku

Pokud nechceme obrázek tvořit od počátku, ale přáli bychom si mít například ikonku z fotografie z naší dovolené, klikněme na Soubor Vybrat. V průvodci si najděme cestu k příslušné fotografii, nastavme opět velikost a barevnou hloubku ikonky. V okně, která se nám posléze otevře, máme možnost výřezu určitého místa z fotografie. Ikonka je přeci jen dost malá, a chceme-li mít viditelné pouze podstatné věci, máme v tuto chvíli možnost si fotografii důkladně oříznout. Znovu podotýkáme, že obrázek je mnohonásobně zvětšený, nelekněte se tedy, že po dokončení vašich úprav bude nevkusně rozpixelovaný.

 

IcoFX - prostředí

 

3) Ikonka ze screenu

Pokud si chceme vyrobit ikonku například z nějaké webové stránky či programu, zvolíme možnost Soubor Zachytit. Po potvrzení již výše zmíněného okna s formátem ikonky a barevné hloubky se IcoFX minimalizuje a místo kurzoru se nám nabídne fotografický čtvereček, s jehož pomocí zachytíme patřičné místo, které se ihned vzápětí přenese do našeho programu.

 

IcoFX - prostředí

 

Ať už si zvolíme postup práce dle bodu dva nebo tři, je nám samozřejmě k dispozici stále nabídka editačních prvků. Můžeme tedy provádět manuální úpravy v jakémkoliv z výše zmíněných postupů.

IcoFX je freeware běžící pod Windows XP, Vista i Windows 7. Za zmínku jistě stojí i fakt, že lze vytvořit ikonku i pro operační systém Macintosh, a to dokonce s podporou průhledností. Příjemným faktem je i přítomnost konverze ikonek mezi těmito dvěma systémy.

 

• Jméno: IcoFX

• Verze: 1.6.4

• Typ: editor ikon

• Systém: Windows XP/Vista/7

• Velikost: 1,46 MB

• Licence: Freeware

• Cena: Zdarma

CS24

• Domovská stránka: http://icofx.ro/

Stáhnout program