Hlavní navigace

ICQ otevírá své API rozhraní – cesta k zákaznickým aplikacím je volná

26. 8. 2008

Sdílet

ICQ oznámilo, že otevírá vývojářům své aplikační programovací rozhraní (API) – tím otevírá prostor pro svět nových, uživatelsky generovaných aplikačních nadstaveb pro populární komunikační prostředí ICQ.

ICQ oznámilo, že otevírá vývojářům své aplikační programovací rozhraní (API) – tím otevírá prostor pro svět nových, uživatelsky generovaných aplikačních nadstaveb pro populární komunikační prostředí ICQ.
Webové aplikace Open Xtraz jsou dostupné v rámci beta verze ICQ 6.5 pro limitovaný download z webové stránky dev.aol.com/icq. Open Xtraz umožňují uživatelům ICQ jednoduchým způsobem vytvářet personalizované nadstavby, které mohou sdílet se svými přáteli či v rámci svých komunit a které jsou spustitelné přímo z okna ICQ na jejich PC. Navíc, Open Xtraz dovolují uživatelům vytvářet personalizované aplikace postavené na Web 2.0 – jako jsou playlisty, fotografie a filmové tipy.
Aplikace Open Xtraz jsou snadno programovatelné s přednastavenými šablonami dostupnými na webové stránce ICQ, která zároveň umožňuje uživatelsky generované aplikace sdílet díky uploadovací funkci poskytující okamžitý přístup z prostředí ICQ.
„S ICQ Open Xtraz neexistují žádné hranice,“ řekl Ronen Artman, ICQ viceprezident v oblasti messagingových produktů. „Otevřením ICQ směrem k vývojářům třetích stran poskytujeme okamžitý přístup k extrémně efektivnímu marketingovému nástroji, díky kterému mohou sdílet různé softwarové nadstavby a služby v rámci mezinárodní komunity mladých a loajálních uživatelů ICQ. Kromě toho, bude plná verze Open Xtraz jedinečnou příležitostí pro vývojáře i uživatele přispět svými nápady k rozšíření uživatelských zkušeností ICQ.“
Open Xtraz jsou sdílené prostřednictvím ICQ Open Xtraz Gallery, která je přístupná z ICQ Contact List, nebo sdílené v okamžiku, kdy uživatel ICQ pošle přátelům odkaz ke stažení své Xtraz aplikace.
K vytvoření aplikace Open Xtraz musí uživatelé beta verze 6.5 splnit následující:
1. Stáhnout si Open Xtraz Developer Tool
2. Stáhnout si Open Xtraz Template
3. Řídit se jednoduchými programovacími kroky k vytvoření a otestování aplikace Open Xtraz
4. Pojmenovat aplikaci před uploadováním na ICQ Open Xtraz Gallery (Beta)
ICQ Open Xtraz jsou uváděny společně s beta verzí ICQ 6.5.

 

Byl pro vás článek přínosný?