Hlavní navigace

IDC: BlackBerry je vytlačován iOS a Androidem

28. 11. 2012

Sdílet

 Autor: © Minerva Studio - Fotolia.com
IDC v nové předpovědi uvádí, že iPhone a chytré telefony s OS Android letos celosvětově nahradí BlackBerry jako hlavní pracovní telefon.

IDC: iPhony a Android ve firmách nahrazují BlackBerryZpráva IDC zaměřená na využití smartphonů v podnicích poukazuje na to, že firmy „houfně“ nakupují iPhony a zařízení s Androidem vedou žebříček telefonů pořizovaných přímo zaměstnanci.

IDC odděluje smartphony zakoupené firmou (nebo „v zodpovědnosti firmy“) a chytré telefony zakoupené zaměstnanci (nebo „v zodpovědnosti zaměstnance“) od těch, které nakupují běžní spotřebitelé.

Analytici IDC odhadují, že letos dodávky smartphonů s Androidem pro spotřebitele dosáhnout 351,9 milionu kusů. Počet pracovních smartphonů s Androidem zakoupených zaměstnanci dosáhne 87,7 milionu a firemní nákupy budou činit 15,1 milionu kusů. Vedle toho Apple dodá 78,6 milionu iPhonů spotřebitelům, 37,1 milionu iPhonů zaměstnancům a 31,1 milionu kusů nakoupí společnosti.

Kombinované firemní nákupy (v zodpovědnosti firmy) iPhonů a Android telefonů tak poprvé překonají prodeje BlackBerry. Nákupy BlackBerry od RIM v zodpovědnosti zaměstnance letos podle IDC dosáhnou 5,2 milionu kusů, přičemž koncoví zákazníci nakoupí 14,8 milionu kusů.

Ve firemních nákupech bude iPhone podle analytiků stát v čele do roku 2016, kdy by měl dosáhnout 68,9 milionu prodaných kusů. BlackBerry vedlo firemní nákupy smartphonů v roce 2011, kdy společnosti nakoupily 22,4 milionů zařízení.

Jak mají platformy našlápnuto do firem?

BlackBarry zůstává hlavním standardem pro bezpečnost,“ uvedlo IDC, ale dodalo, že nižší zájem spotřebitelů a vývojářů „brzdí jeho budoucí životaschopnost“.

Analytici IDC také uvedli, že budoucnost Androidu má opačný problém než BlackBerry. Open-sourcový operační systém má sice velkou komunitu vývojářů, ale trpí fragmentací ekosystému zařízení a „dalšími nedostatky v bezpečnosti“.

Popularita zařízení Apple u spotřebitelů a bezpečnostní model z nich dělá win-win produkty pro podnikové použití, uvádí IDC. Analytici ale zároveň zmiňují, že striktní pravidla vývoje aplikací a správy „mohou vytvářet frustraci.“

Windows Phone označilo IDC za „černého koně“ a předpovídá, že novou platformu Microsoftu v dohledné době nasadí jen několik společností.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?