Hlavní navigace

IDC: Prodej PC se v roce 2010 zotaví

9. 3. 2009

Sdílet

Společnost IDC aktualizovala svoji předpověď prodeje PC pro letošní a příští rok, přičemž očekává, že po poklesu v roce 2009 přijde postupné zotavení.

Konkrétně analytici IDC očekávají, že za rok 2009 dojde v celosvětovém měřítku k poklesu dodávek PC o 4,5 %, zatímco ještě v loňském prosinci předpovídali meziroční propad jen o 3,8 %. Z toho výrazně horší má být první polovina tohoto roku, v níž budou dodávky oproti stejnému období loňského roku podle IDC nižší o celých 8 %.

Celkově se podle analytiků této společnosti v tomto roce prodá 282 milionů počítačů, zatímco loni to bylo 295,2 milionu. Růst nezaměstnanosti a snížení spotřebitelských výdajů budou hlavními faktory v poklesu dodávek PC, tvrdí David Daoud, výzkumný manažer IDC.

Koncoví zákazníci podle Daouda budou čekat s koupí nebo upgradem svého počítače do roku 2010, až se ekonomická situace zlepší, což pomůže prodejům a dojde k oživení na trhu, takže by mohlo být prodáno více než 300 milionů kusů počítačů.

Také výrobci se budou snažit zvýšit své dodávky tím, že budou nabízet např. notebooky s novými funkcemi a personalizací. V současnosti jsou počítače designované pro masový trh, ale uživatelé se začínají poohlížet po speciálních vlastnostech, takže hlavně přenosné počítače budou dodávány s více variantami bezdrátového připojení, velikostí displeje a designem. Uživateli obzvlášť vyhlížené budou dobře vybavené notebooky malých velikostí s moduly pro příjem 3G nebo WiMax signálu, tvrdí Daoud.

Prodej netbooků se z loňských 10 milionů prodaných kusů v tomto roce podle IDC zdvojnásobí a podle IDC je růst zájmu o tyto přístroje dán i tím, že na trh byly uvedeny nové modely, které mají již dostačující velikosti displeje a klávesnice, takže uživatelům vyhovují pro jejich potřeby, informoval Daoud. V následujících letech se tyto nejlevnější počítače stanou výraznou součástí z celkového množství prodaných přenosných počítačů. Naopak prodej desktopů bude v následujících letech stále zpomalovat.