Hlavní navigace

IFA 2009: 3D ovládání pro 3D televizi

11. 9. 2009

Sdílet

 Autor:
Vhodnou technologii ke 3D televizi vyvíjí Fraunhoferova společnost, na veletrhu ukazovala prototyp iPoint 3D, se kterým si lze zahrát trojrozměrný ping-pong.

Letošní veletrh IFA byl silně ve znamení 3D televize, respektive prezentování prototypů a básněním nad tím, jaký úspěchy by 3D HDTV měla slavit příští rok. Vědci z telekomunikační sekce Fraunhoferovy společnosti však prezentovali přímo ovládání mocí 3D gest (tato výzkumná společnost je známa hlavně tvůrce dnešního nejrozšířenějšího audio kompresního formátu MP3) .

iPoint 3D kombinuje vhodný hardware i software a dává možnost pomocí gest obou rukou ovládat dění na obrazovce ve třech rozměrech. Použitá obrazovka nemusí být plně 3D, což má tu výhodu, že nejsou potřeba speciální brýle. V budoucnu se však počítá i s použítím takových 3D televizí.

Fungování technologie demonstrovali vystavovatelé na virtuálním ping-pongu, kdy dva hráči stáli tři metry daleko od "3D" televize Philips. Nad nimi na stropě byla připevněna sestava infračervených světel, dvě kamery a laser. Laser vytváří referenční linii, na které mají hráči umístit zápěstí, kamery pak následně sledují pohyby jejich rukou a převádějí je do 3D hry, přitom není potřeba na ruce připevňovat jakékoli speciální příslušenství. Velmi dobře to ukazuje následující video.


Technologie je ve fázi vývoje, konkrétní plány na její tržní využití zatím ještě nejsou. Stále je potřeba pracovat zejména na rozlišovacích schopnostech systému, protože v současné verzi identifikují jen omezené spektrum gest a pohybů.

Fraunhofer iPoint 3D

CS24

Fraunhofer iPoint 3D

Fraunhofer iPoint 3D