Hlavní navigace

IFA 2009: 3D televize, přehrávače i kamery Sony

4. 9. 2009

Sdílet

 Autor:
Sony věří ve 3D televizi, příští rok proto hodlá uvést na trhu HD televizi schopnou zobrazovat trojrozměrné video, změn se dočkají i notebooky Vaio a konzole PlayStation 3.

Veletrh elektroniky IFA není jen o tom ukázat výrobky současné či ty, které se na trhu dostanou v blízké době a už jsou k dispozici přinejmenším předsériové kusy. Mnohdy se velká péče a pozornost věnuje i sdělovaným plánům do budoucna, na co se teprve mohou těšit zákazníci a potažmo i akcionáři firem.

Mezi takové prezentace patřila tiskové konference Sony, kde zástupci společnosti vyjádřili odhodlání silně se angažovat ve vývoji a výrobě 3D HD televizí tak, aby si je zákazníci mohli užít už příští rok.

3D televize Sony bude vydána v rámci řady LCD obrazovek Bravia a jako obvykle u této technologie budou muset diváci používat speciální brýle. Ty mají zabudované filtry, které se s velkou rychlostí zapínají a vypínají podle toho, jak se na obrazovce střídají snímky pro levé a pravé oko. Taková LCD televize by pro efektivní 3D měla být schopna zpracovat video skutečnou rychlostí 100/120 snímků za sekundu (100/120Hz), tedy ne jako většina dnešních televizí s 50/60Hz, kdy je vyšší frekvence dosahováno dopočítáváním extra snímků.

Úprav, respektive nových verzí, pro 3D kompatibilitu se dočkají i mnohé jiné produkty, například Blu-ray přehrávače, notebooky Vaio, herní konzole PlayStation 3. Nedáno i sdružení firem v Blu-ray Association potvrdilo, že vytvoří jednotný 3D formát Blu-ray disků, aby nedocházelo k problémům s kompatibilitou.

Technologie pro výrobu a zobrazování 3D filmů je k dispozici už několik desítek let, ale stále se jí nepodařilo ve větší míře se rozšířit. Mezi ty úspěšnější projekty však patří i u nás známé 3D kino IMAX.

Sony předpokládá, že do konce roku by se mělo prodat na 7000 3D obrazovek, na druhou stranu obsah pro ně, tedy filmy, video a hry, je stále omezený. Nicméně Sony se svými filmovými i herními divizemi má velmi dobře nakročeno ke skutečnému rozvoji domácí 3D zábavy.

Mezi další 3D projekty Sony patří i chystané malé trojrozměrné spotřebitelské kamery. Díky tomu si budou moci lidé natáče i domácí 3D video, případně ho uploadovat na webové servery jako je YouTube. Na trhu by se tyto měly objevit podobně jako 3D televize Bravia, tedy v příštím roce. Kamera by se mohla v nejlepším případě podobat kompaktnímu 3D fotoaparátu společnosti Fuji.

Sony 3D HDTV

Sony 3D HDTV


foto: trustedreviews.com

Byl pro vás článek přínosný?