Hlavní navigace

IFA 2009: První Blu-ray přehrávač a BD-RW notebook Toshiba

4. 9. 2009

Sdílet

 Autor:
Toshiba na veletrhu ukázala svůj první Blu-ray přehrávač i notebook s BD-RW mechanikou a to necelý měsíc po ohlášení tohoto přelomového kroku.

Co je pro jednu firmu běžná záležitost, to je pro jinou těžký krok vyžadující spolknutí pomyslné hořké pilulky. To přesně je záležitost Toshiby, společnosti, která dlouho prosazovala formát konkurenční k Blu-ray - HD DVD. A jistotu dobu to přitom vypadalo, že zvítězí, pak ale s přelomem roku přišel zvrat, a Blu-ray zvítězil.

Nicméně uražená ješitnost je jedna věc a zisk druhá, proto i Toshiba se nyní konečně připojila k výrobcům Blu-ray přehrávačů sdruženým v Blu-ray Disc Association. Na berlínském veletrhu uvedený BD přehrávač BDX2000 se začne prodávat koncem roku, Toshiba jistě hodlá stihnout vánoční nákupní šílenství. Novinka podporuje známý BD Live standard (Profile 2.0), což znamená možnost zobrazovat extra obsah disků i stahovat dodatečný z internetu.

Přehrávač samozřejmě poskytuje high-defintion obraz 1080p a podporuje zvuk Dolby TrueHD a DTS HD audio. Vedle Blu-ray disků umí přehrávat i DivX HD a AVCHD video a má slot na SD paměťové karty.

Další technické ani cenové detaily zatím nejsou známy, z produktových fotografií je však vidět, že BDX2000 má poměrně konzervativní černý design, který ladí k většině domácí audio a video techniky.

Toshiba to s Blu-ray myslí evidentně vážně, proto připravila také notebook Satellite P500 s BD-RW kombo optickou mechanikou, která umí i DVD disky. Jak se na multimediální notebook sluší, má 18“ širokoúhlý LCD displej s Full HD rozlišením 1920x1080 bodů. Do prodeje se P500 dostane ještě před Vánoci za zatím neznámou cenu.

Toshiba BDX2000

CS24

Toshiba BDX2000

Toshiba Satellite P500