Hlavní navigace

IFA 2009: Sada Philips pro bezdrátové HDMI

8. 9. 2009

Sdílet

 Autor:
Philips Wireless HDMI Link je sada přijímače a vysílače, kterou lze snadno bez kabelů propojit HD televizi a Blu-ray přehrávač, popřípadě i jiné přístroje.

Máte počítače krásně bez kabelů spojené do bezdrátové sítě? A chtěli byste se podobně zbavit HDMI kabelu propojujícího například Blu-ray přehrávač s HD televizí? Potom by se vám hodilo bezdrátové HDMI (Wireless HDMI).

Philips na veletrhu spotřební elektroniky IFA 2009 představil právě takovou vhodnou sadu, která umožňuje snadno HDMI kabely nahradit. Philips Wireless HDMI Link sestává ze dvou boxů - větší je vysílač a připojuje se ke zdroji signálu, tedy k Blu-ray přehrávači, domácímu kinu či počítači. Má dva HDMI vstupy i komponentní video. Menší box se připojuje k přijímači, což je nejčastěji televize, může to být i však například i projektor. Přijímač je poměrně malý, a lze ho nenápadně umístit tak, že neruší vzhled televize. V případě projektoru je výhoda bezdrátového HDMI silně patrná, zvláště, pokud je instalován u stropu. 

Dosah signálu je až 25 metrů, ale jen pokud mezi boxy nejsou výraznější překážky, respektive pokud jsou ve stejné místnosti. Není známo, jak snadno lze signál přenášet přes nábytek či zdi. Přenosová kapacita je dostatečná pro plné HD rozlišení 1080p při 30 snímcích za sekundu. To je dostatečné pro Blu-ray filmy (s 24 snímky za sekundu), nicméně například pro přenos obrazového signálu s 60 obr./s z herních konzolí je to málo, tam by se muselo přistoupit k dodatečné kompresi signálu, což by negativně ovlivnilo jeho kvalitu.

Cena za takovýto luxus je 600 euro (~15600 korun) a k dostání bude sada v nejbližších dnech či týdnech.

Externí sady pro Wireless HDMI jsou zatím nejsnadnějším způsobem, jak se k bezdrátovému přenosu HD signálu dostat, v budoucnu se sice počítá s instalací patřičného vybavení i do televizí, Blu-ray přehrávačů a další techniky, zatím by ale toto příliš zvyšovalo jejich cenu, navíc ani standard není v této oblasti zatím jednotný. Bezdrátové HD se sice již objevuje v televizorech, ale jedná se o využití v luxusnějších modelech televizí pro bezkabelové připojení boxu s tunerem a konektory k televizní obrazovce - ty pak mohou být díky tomu extra tenké.

Philips Wireless HDMI Link

Philips Wireless HDMI Link

Philips Wireless HDMI Link

CS24

Philips Wireless HDMI Link

foto: pocket-lint.com, Philips