Hlavní navigace

IFTTT – pomocník pro váš život online - 5.díl

12. 8. 2013

Sdílet

 Autor: (c) arrow - Fotolia.com
V dnešním dílu našeho seriálu o službě IFTTT vás chceme inspirovat již hotovými předpisy, které poskytli osttaní uživatelé IFTTT. Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější, které vám tedy dnes představíme.

 

Také rádi používáte různé internetové služby, jako je Twitter, Facebook, Evernote, Feedly a spol.? A také vás mrzí, že tyto služby fungují pouze izolovaně? Přivítali byste nějaký nástroj, který by umožnil vzájemnou spolupráci a komunikaci mezi různými internetovými službami? Pokud jste si na tyto otázky odpověděli kladně, pak vězte, že jste to právě vy, pro které máme řešení v podobě možná na první pohled poněkud záhadné zkratky IFTTT. Pojďte objevit její kouzlo a sílu!

1. dílIFTTT – pomocník pro váš život online -- úvod

2. dílIFTTT – If this, then that – představení služby

3. dílVytvoření triggeru (spouštěče)

4. dílNastavení následků a aktivace předpisu

Několik hotových předpisů pro vaši inspirací

Náš konkrétní příklad s vytvářením předpisů, kdy jsme využili službu Feedly, je velmi jednoduchý, nicméně s trochou představivosti a za použití vícera souběžně běžících předpisů snadno zjistíte, jak užitečným a schopným může služba IFTTT být. Ale nedejte jen na naše slova a podívejte se na některé z nejzajímavějších předpisů, o které se podělili uživatelé IFTTT s ostatními.

Na internetu se totiž dá najít celá řada již hotových předpisů pro IFTTT a směle se dá říci, že každý z nich ukazuje, o jak prospěšnou službu se jedná, když se odhodláte věnovat trochu času nastavení triggerů a operací.

Po klepnutí na odkaz Use Recipe (použít předpis) na stránce s předpisem dojde k tomu, že se předpis přidá do vašeho souboru předpisů a také se automaticky aktivuje. Ale i když nebudete chtít používat předpisy vytvořené ostatními, určitě stojí za to, abyste se alespoň podívali na to, jak ostatní uživatelé vytvářejí svoje předpisy a operace a abyste tak načerpali inspiraci pro svoje vlastní předpisy.

V následujícím textu je vždy pod obrázkem uvedeno vysvětlení předpisu včetně odkazu na stránku, na níž se předpis nachází.

Předpis pro odeslání SMS

Tento předpis zajistí, že vám IFTTT zašle každý den ráno v 8:00 hodin zprávu SMS s předpovědí počasí na tento den.

Změna v obrázku profilu v IFTTT

Tento předpis vám zajistí změnu obrázku v profilu na Twitteru v okamžiku, kdy si změníte obrázek profilu na Facebooku.

Předpis pro uložení fotografií pomocí IFTTT

Této předpis uloží všechny fotografie umístěné do Instagramu i do Dropboxu.

Vytvoření události v Google Kalendáři pomocí IFTTT

Můj milý deníčku: v tomto případě se jedná o předpis, který vytvoří v kalendáři Google novou událost vždy, když se na Foursquare přihlásíte na nějakém místě.

Uložení obrázku pomocí IFTTT

Pokud vás někdo označí na obrázku na Facebooku, pak tento předpis uloží zmiňovaný obrázek do Dropboxu nebo na SkyDrive.

Odvrácení pozornosti pomocí IFTTT

Pro odvrácení pozornosti: Tento předpis zajistí, že vám IFTTT uskuteční telefonní hovor, pokud na IFTTT pošlete textovou zprávu. (Variantou tohoto předpisu je předpis, kdy vám služba IFTTT zatelefonuje v okamžiku, kdy jí pošlete zprávu přes Google Talk).

Zálohování souborů pomocí IFTTT

Tento předpis zajistí zálohování souborů na Dropboxu na Google Drive.

Budíček přes telefon pomocí IFTTT

Tento předpis vám zajistí budíček přes telefon.

Potvrzení o online nákupech zasílané pomocí IFTTT

Tento předpis automaticky sleduje všechna potvrzení o online nákupech přijatých přes Gmail a vkládá je do tabulky na Google Drive.

Hlasové zprávy v textové podobě pomocí IFTTT

Díky tomuto předpisu stačí službě IFTTT nadiktovat hlasovou zprávu a ona vám ji pošle v textové podobě jako e-mail.

Zasílání pracovních nabídek pomocí IFTTT

Můžete dokonce vytvořit tak speciální předpis, jako je ten, který za vás vyhledá ve vláknech RSS specializovaných na zaměstnání pracovní nabídky v určitých oblastech a výsledky pošle do služby Evernote.

Takto bychom mohli pokračovat dál a dál, nicméně myslíme, že pro pochopení podstaty služby to prozatím postačí. Všechny sdílené předpisy je možné prohledávat, a to přes odkaz Browse (Procházet), který se nachází v horní části internetové stránky, anebo můžete procházet pouze ty nejoblíbenější předpisy, a to na adrese https://ifttt.com/recipes?sort=popular.

V příštím, již závěrečném dílu, se budeme zaývat úpravou již hotových předpisů a několika tipy, kterými můžete zaměřit svoji pozornost, pokud se vám sluba IFTTT tak zalíbí, že se jí budete chtít věnovat podrobněji.

Byl pro vás článek přínosný?