Hlavní navigace

Imperium Romanum - ovládněte Řím!

19. 3. 2008

Sdílet

Budou římské provincie pod vaším velením vzkvétat nebo se v nich rozšíří mor, nespokojenost a oheň zapálený barbarskými nájezdníky?

Budou římské provincie pod vaším velením vzkvétat nebo se v nich rozšíří mor, nespokojenost a oheň zapálený barbarskými nájezdníky?

Bitvy římských legií s barbarskými kmeny, velkolepá města a chrámy zasvěcené antickým bohům, gladiátorské souboje v arénách… Tak nám líčí starověk mnohé romány, filmy a samozřejmě i počítačové hry. Poslední jmenované pak až na pár výjimek obvykle patří mezi strategie, zhusta s přídomkem budovatelské. Jako třeba nový titul Imperium Romanum volně navazující na solidní Glory of Roman Empire.

Klasická věta o tom, že titul je určen jak pro začátečníky, tak pro zkušené hráče, zní jako marketingové klišé. Musíme ale autorům přiznat, že v tomhle případě to docela sedí. Už krátký tutoriál naznačí, že úsporné, ale přehledné menu stačí ke všem základním herním úkonům, ale hra jde přitom dost do hloubky na to, aby se u ní vyblbli i ostřílení stratégové. A o co půjde? Samozřejmě o rozkvět svěřené provincie, o kterou se musíte coby správce ve všech ohledech starat. To znamená postavit dostatek obydlí, zajistit přísun surovin, uspokojit potřeby obyvatel, vydělávat… Vaším hlavním nástrojem bude stavění všeho možného. Začnete obytnými domy a základními doplňky, jako jsou třeba studny a cesty. Nesmíte zapomenout ani na chajdu pro dřevorubce, cihelnu a kamenolom, abyste měli vždy dostatek stavebního materiálu. Jelikož občané jsou samozřejmě zhýčkaní a mají různé potřeby, musíte vybudovat také vinici, krejčovnu, tržiště… a samozřejmě přísunem zboží péče o obyvatele nekončí. Takže pokračujete různými chrámy, příbytkem felčara a gladiátorskými arénami. Na špinavou práci budete používat otroky, které je nutné ubytovat ve speciálních budovách. A tak dále, a tak podobně.

„Nezůstane jen u obrany, ale můžete se také aktivně vrhnout do útoku a vydrancovat nějakou tu barbarskou vesnici.“

Všechno se točí kolem správného rozhodování a udržování rovnováhy. Přehledné grafy a tabulky vám poskytnou přehled o všem možném; naštěstí je zejména v počátečních fázích scénářů nebudete zas tolik potřebovat a vystačíte si se sledováním údajů o jednotlivých budovách. Samozřejmě nesmíte spustit z očí údaje o penězích a surovinách, je fajn také hlídat spokojenost obyvatel a další ukazatele. Leckdy budete muset sáhnout také po obchodování s jinými provinciemi, které poptávají nebo nabízí různé zboží – samozřejmě ne vždy máte všeho dostatek a někdy nějaké komodity třeba úplně chybí. Pokud například na mapě scénáře nenajdete naleziště mramoru, budete jej muset dovézt, abyste mohli postavit některé pokročilejší budovy. Cestou k dokončení většiny scénářů je pak plnění úkolů, které leckdy vycházejí ze skutečných historických událostí. A jde třeba o postavení speciálních monumentálních staveb, dosažení určité úrovně bohatství vašich obyvatel a podobně. Některé úkoly jsou nepovinné, nicméně jejich splněním většinou získáte nějaký ten bonus, třeba v podobě extra přísunu otroků.

I když je Imperium Romanum strategií budovatelskou, obsahuje i válečnou část. Nehraje sice hlavní roli, ale v některých scénářích jsou agresivní barbarské kmeny dost zásadní překážkou rozkvětu vaší provincie a tak jako tak jim budete muset dát přes kokos. Nezůstane přitom jen u obrany (která ale samozřejmě není zdaleka tak vymakaná jako třeba v sérii Stronghold, ale jde jen o postavení hradeb a naverbování legií), ale můžete se také aktivně vrhnout do útoku a vydrancovat nějakou tu barbarskou vesnici. Pro naverbování vojsk potřebujete kasárna (jedna budova podporuje jeden oddíl) – různé pro různé typy vojska, jako jsou pěchota, jízda a střelci. A také budovy, ve kterých se vyrábí potřebné vybavení, tedy kovárnu a zbrojařskou dílnu. Své oddíly pak můžete vyslat na zvolené místo a dát jim pokyn k útoku, případně změnit formaci. Bojová část není nijak zvlášť propracovaná (a ani nijak zvlášť zábavná) a vedle dobře fungujícího ekonomického modelu vypadá spíš jako chudý příbuzný. Což je trochu škoda.

Hra nabízí tři základní herní režimy. Jde o správu Říma, o hraní samostatných scénářů a o historický režim, který vás formou postupně odemykaných misí zavede do různých provincií římského impéria (Verona, Pompeje, Alexandrie…). Posledně jmenovaný mód je určitě nejzajímavější, kromě pestrých scénářů různé obtížnosti se navíc můžete dozvědět i zajímavé historické údaje, které tak nějak vůbec velmi příjemně a nenásilně celou hrou prostupují. Technické zpracování je hodně povedené, trojrozměrná grafika nabízí velmi solidní úroveň detailů, a pokud máte trochu slabší železo, nebudete zklamaní ani při stažení grafického nastavení. Imperium Romanum nepřináší do žánru budovatelských strategií vlastně skoro nic nového, na druhou stranu vše moc pěkně funguje a při hraní se budete opravdu bavit. A o to jde. Příznivcům žánru i hráčům, kteří by si chtěli poprvé nějakou budovatelskou hru vyzkoušet, můžeme tenhle titul s klidným svědomím doporučit.

Hodnocení: 7,9
Žánr: budovatelská strategie
Výrobce: Haemimont Games
Vydavatel: Kalypso
Distributor pro ČR: není znám
Lokalizace: není
Cena: 39,99 USD (e-shop)
Multiplayer: ano
Internet: www.haemimontgames.com/imperiumromanum