Hlavní navigace

Instalační CD s Windows na zakázku

1. 4. 2006

Sdílet

Vytvořte si instalační CD s Windows XP podle svých představ! (CD) Pokud na počítač znovu instalujete Windows XP, ...


Vytvořte si instalační CD s Windows XP podle svých představ! (CD)

Pokud na počítač znovu instalujete Windows XP, pak kromě samotné instalace musíte dodatečně provést řadu nastavení a instalovat spoustu komponent. To od této chvíle může patřit minulosti. Nyní si vytvoříte instalační CD Windows, jenž vám ušetří spoustu času, který byste jinak trávili otravným klikáním myší.


Jaké by to bylo, kdybyste najednou museli na svůj počítač znovu instalovat Windows? Za normálních okolností byste zřejmě prošvihli všechny termíny, na kterých jste byli domluveni se svými kolegy nebo se šéfem a museli byste si vyhradit minimálně jeden den, abyste svůj počítač dostali do takové podoby, v jaké byl předtím. Při instalaci nejde jen o to, dostat do počítače samotná Windows XP, ta správná "legrace" začíná až potom. Musíte totiž do systému instalovat všechny Service Packy a záplaty. Často je nutno provést třicet a více takových dílčích instalací, které všechny vyžadují vaši pozornost. Dále se musíte postarat o instalaci ovladačů, které nejsou standardní součástí Windows. A nakonec je ještě nutné nainstalovat všechny utility, které při práci na počítači používáte.
Přesto po několika hodinách práce vypadá váš operační systém stále ještě jako z hračkářství. Změť pestrých barev všude, kam se podíváte, navíc je zde opět program Messenger a jemu podobné, na jejichž existenci jste již dávno úspěšně zapomněli. Takže ještě než ve Windows XP upravíte jejich vzhled a chování, aby vypadala, jak jste zvyklí, uplyne dalších několik hodin.
Pokud si myslíte, že by se takto strávený čas dal využít lépe, pak je tento článek pro vás jako stvořený. Ukážeme vám totiž, jak pomocí freewarové utility Nlite, kterou najdete, vytvořit instalační CD nebo DVD, které kromě souborů operačního systému bude obsahovat i všechny potřebné ovladače, záplaty a utility. Toto CD nebo DVD se pak bude v případě potřeby instalovat naprosto automaticky, žádný zásah z vaší strany nebude nutný, a přesto instalace systému proběhne přesně tak, jak si budete přát. Veškerá námaha s instalací systému pak víceméně odpadne, a ta trocha času na přípravu CD nebo DVD se proto vyplatí, co myslíte?

1. Začínáme: výchozí požadavky a první kroky

Pokud chcete začít používat utilitu Nlite, potřebujete ze všeho nejdříve mít v systému nainstalované rozhraní Microsoft .NET Framework 2.0. Nabízíme vám jej jako soubor DOTNETFX.EXE o velikosti 22,4 MB, popřípadě si je můžete stáhnout na adrese www.microsoft.
com/downloads. Pokud se chcete přesvědčit, zda je máte nainstalované, klepněte v nabídce Start na položku Ovládací panely a tam poklepejte na ikonku Přidat nebo odebrat programy. Pokud se v seznamu nainstalovaných programů nevyskytuje nebo pokud je tam pouze odkaz na starší verzi 1.1, je nutné rozhraní ve verzi 2.0 nainstalovat. Po instalaci můžete do systému nahrát utilitu Nlite. Opět ji naleznete, popřípadě si ji můžete stáhnout ze stránky www.nliteos.com jako soubor nlite1.0rc6i.exe o velikosti 1,37 MB. Nyní poklepejte na instalační soubor a řiďte se pokyny instalačního programu. Po instalaci pak můžete program hned spustit a začít vytvářet instalační CD s Windows, které vám bude doslova šité na míru.
V prvním dialogovém okně, které se objeví po spuštění programu, nastavte požadovaný jazyk (lze nastavit i češtinu) a poté klepněte na tlačítko Další. V následujícím dialogovém okně budete potřebovat instalační CD Windows, které vložte do mechaniky. Program totiž potřebuje instalační soubory Windows. Upozorňujeme, že utilita funguje pouze v systémech Windows 2000, XP nebo 2003. Stiskem tlačítka Procházet označte mechaniku, ve které se instalační CD nachází. Utilita zkopíruje všechny instalační soubory do cílové složky, kterou zadáte nebo kterou máte nyní možnost vytvořit. Zároveň zde vytvoří dva konfigurační soubory POSLEDNÍ RELACE.INI a POSLEDNÍ RELACE_U.INI. Ty slouží k tomu, abyste nemuseli pro každé nově vytvářené CD nastavovat všechny parametry znovu. Po zkopírování instalačních souborů z CD a správném rozpoznání operačního systému klepněte na tlačítko Další. V dalším dialogovém okně můžete importovat některou z předvoleb pro vytváření instalačního CD. Vzhledem k tomu, že žádnou předvolbu nemáme, budeme pokračovat stiskem tlačítka Další. Následující dialogové okno je o poznání zajímavější. V něm totiž můžeme vybrat celou řadu úloh, které má utilita vykonat. Doporučujeme zatrhnout všechny položky a klepnout na tlačítko Další.

2. Zabezpečení: integrace Service Packů a záplat

Asi tím nejdůležitějším, co je třeba při vytváření vlastního instalačního CD zajistit, je (v okamžiku instalace Windows) systém s co nejméně bezpečnostními trhlinami, abychom měli hned po instalaci systém maximálně bezpečný. Není proto divu, že Nlite nabízí integrování Service Packů a záplat. Přitom vás v dialogovém okně vybízí k zadání instalačního souboru Service Packu. V případě, že soubor Service Packu nemáte, můžete si jej stáhnout klepnutím na příslušný odkaz v tomto dialogovém okně vlevo dole, nebo použijte naši utilitu pcwPatchLoader, kterou naleznete jako soubor pcwPatchLoader1.2.zip o velikosti 317 KB. Tato utilita stáhne nejen aktuální Service Pack 2, ale také všechny bezpečnostní záplaty, které se od té doby objevily. A jak tuto utilitu použít?
Utilita pcwPatchLoader je velmi šikovná, protože slouží nejen pro diagnostiku a stažení záplat pro Windows, ale i pro ostatní aplikace Microsoftu, jako je např. Office. Kromě toho umožňuje zadat i server proxy, pokud jej používáte pro přístup k internetu. Po jejím spuštění stiskněte nejprve tlačítko Kontrola, kterým spustíte stahování všech dalších pomocných programů. Bude-li třeba, provede se i jejich instalace. Vzhledem k tomu, že se jedná asi o 13 MB dat, může to nějakou chvíli trvat. Další kroky pak už probíhají rychleji. Výsledkem bude seznam všech záplat, které se objevily od vydání Service Packu 2. Předpokládáme totiž, že v cílové složce pro updaty žádnou záplatu dosud nemáte. V opačném případě se budou stahovat pouze ty záplaty, které se v příslušné složce ještě nevyskytují.
Jakmile se objeví seznam, můžete stiskem tlačítka Stáhnout zahájit přenos souborů z internetu do vašeho počítače.
Vraťme se nyní k utilitě Nlite. Poté, co jste stáhli Service Pack 2, klepněte v programu Nlite na tlačítko Vybrat a zadejte cestu k souboru Service Packu. Utilita nyní automaticky provede integraci tohoto Service Packu do instalačních souborů Windows XP. Po ukončení operace opět stiskněte tlačítko Další.
V dalším dialogovém okně můžete do instalačních souborů instalovat bezpečnostní záplaty. Stačí klepnout na tlačítko Vložit a otevřít cílovou složku skriptu pcwPatchLoader a vybrat všechny záplaty s ikonkou obdélníčku s modrým proužkem nahoře. Tyto záplaty se pak objeví v dialogovém okně programu Nlite.

3. Integrace dalších utilit

Pomocí speciálního triku můžete dialogové okno, které slouží k integraci záplat, použít i pro integraci libovolných jiných programů, jako například Office, Winamp nebo antivirového programu, jejichž instalace by se měla rovněž provést naprosto automaticky. Musíte však instalační soubory aplikací upravit do zvláštního formátu. Pak se všechny instalační soubory aplikace zabalí do archivu typu CAB.
Řada takto připravených balíčků se nachází na stránce www.nliteos.com/addons. Najdete tam balíčky pro většinu nejpoužívanějších programů, jako je Winamp, Firefox, AVG Antivirus, Acrobat Reader a další. Pokud si budete chtít připravit takový balíček sami pro nějakou utilitu, která se v tomto seznamu nenachází, budete potřebovat freewarový program pro kompresi souborů 7-Zip (7Z432.EXE, 820 KB) včetně doplňků (7Z432_EXTRA.TAR.BZ2, 320 KB). To vše lze stáhnout na adrese www.7-zip.org/cs/dwn.html. Dále budete potřebovat utilitu Cabpack (CABPCK14.ZIP, 466 KB), kterou lze stáhnout například z adresy www.larshederer.homepage.t-online.de/english.htm. Všechny utility naleznete i . Přesný postup pak naleznete na stránce www.msfn.org/board v sekci Member Contributed Projects pod odkazem nLite. V tomto diskusním fóru pak klepněte hned na první odkaz nahoře s názvem Application Add-ons.
Integrace balíčku do Nlite je pak snadná stačí pouze klepnout v dialogovém okně pro přidání záplat na tlačítko Vložit a vybrat všechny balíčky, které chcete integrovat. Balíčky se pak objeví v seznamu vedle záplat. Nakonec klepněte na tlačítko Další.

4. Integrace speciálních ovladačů

Možnost integrace ovladačů je velmi užitečná, pokud máte v systému hardware, pro který nemají Windows XP buď žádné ovladače, nebo nabízejí pouze zastaralé verze ovladačů. Sem se hodí doplnit například nejnovější verze ovladačů pro grafickou kartu nebo pro pevné disky typu SATA, aby se při nové instalaci Windows tyto disky správně rozpoznaly. Všechno, co potřebujete, je balíček s ovladači, získaný většinou z internetových stránek výrobce hardwaru. Tento balíček pak stačí rozbalit například pomocí již zmíněného archivačního programu 7-Zip. Poté klepněte v programu Nlite na tlačítko Vložit a vyberte v této složce soubor s příponou INF. Tento postup zopakujte pro všechny ovladače, které chcete instalovat. Seznam ovladačů se pak objeví v okně programu Nlite. Poté klepněte na tlačítko Další.

5. Odstranění nepotřebných součástí

V okně Kompatibilita můžete svá Windows konfigurovat přesně tak, aby obsahovala pouze takové komponenty, které budete potřebovat, přebytečné komponenty na tomto místě odstraníte. Nejprve v okně Kompatibilita vyberte všechny funkce, které budete v každém případě potřebovat. Mnohé systémové komponenty jsou na sobě navzájem závislé a Nlite tímto výběrem zabrání tomu, aby se třeba omylem neodstranily komponenty, které by v budoucnu byly pro jiné komponenty zapotřebí. Po výběru příslušných součástí klepněte na tlačítko OK.
Nyní v dialogovém okně vyberte ty komponenty, které chcete vyloučit. Výběr provedete tak, že vedle komponenty, která se má vyloučit, umístíte zatržítko. Dostupné funkce jsou zařazeny do jednotlivých kategorií. Pokud tedy například chcete vyloučit Windows Messenger, umístěte zatržítko vedle položky Síť/Windows Messenger. Ve stejné kategorii můžete vyloučit i prohlížeč MSN Explorer a Netmeeting utilitu pro konference. V kategorii Multimédia zase můžete vyloučit třeba Windows Media Player. Pokud si nejste přesně jisti tím, jakou funkci má vámi vylučovaná součást, nejprve ji označte. V pravé části okna se následně objeví její stručný popis. Po označení všech součástí, které chcete vyloučit, klepněte na tlačítko Další.

6. Bezobslužná instalace

Jednou z nejdůležitějších možností u prakticky libovolných instalačních CD by měla být možnost automatické instalace. V opačném případě musíte při instalaci sedět před počítačem a neustále potvrzovat nějaká dialogová okna. A přesně tomu zabraňuje v programu Nlite dialogové okno pro bezobslužnou instalaci. Na záložce Informace si nejprve zvolíte úroveň automatické instalace při výběru položky FullUnattended bude instalace probíhat zcela automaticky.
Nyní se přesuňte na záložku Obecné. Sem zadejte licenční číslo vaší instalace Windows. Vpravo pak můžete změnit cestu ke složce Program Files (standardně je nastavena cesta C:Program Files). V poli Další pak umístěte zatržítka k položkám Klasický motiv a Klasické menu Start, čímž zrušíte typický vzhled Windows XP. Všechny ostatní parametry pak můžete nechat v tom stavu, jak jsou.
Nyní se přesuňte na záložku Administrátor. Tady můžete nastavovat účet správce počítače, například je zde možné změnit jméno a heslo pro správce počítače. Pokud vyberete možnost Automaticky přihlásit, nebudete se muset vždy po spuštění počítače přihlašovat.
Upozornění: Heslo správce počítače a licenční číslo se umisťuje do souboru POSLEDNÍ RELACE_U.INI nešifrované. Dbejte tedy na to, aby se k těmto souborům nedostal nikdo nepovolaný.
Na záložce Síť byste měli zadat jméno počítače, pracovní skupinu, popřípadě doménu samozřejmě pouze tehdy, pokud je počítač zapojený do počítačové sítě. Dále na záložce Regionální nastavení vyberte správný jazyk a časové pásmo.
Další záložkou je Spustit jednou. Tady můžete zadat aplikace, které se mají spustit pouze jednou, a to tehdy, když se uživatel poprvé přihlásí do systému. Typickým příkladem může být spuštění skriptu, který v počítači provede další osobní nastavení.
Rozlišení monitoru, barevnou hloubku a frekvenci monitoru nastavíte na záložce Zobrazení. Klepněte na tuto záložku a zadejte odpovídající hodnoty. Například je možné nastavit hodnoty 1 024 x 768 bodů, 32 bitů a 100 Hz. Pozor na to, aby tyto hodnoty skutečně podporovala i vaše grafická karta.
Po stisku tlačítka Další můžete nastavit ještě několik dalších podrobnějších nastavení. Dá se zde kupříkladu nastavit pro instalační rutinu klasické černé pozadí, které šetří systémové prostředky. Velmi praktickou se jeví možnost změnit cestu k hlavní složce s profily uživatelů z nevhodné složky Documents and Settings například na složku Profily. Stiskem tlačítka Další pak ukončíte konfiguraci pro automatickou instalaci.

7. Patche (opravy) pro systém a pracovní plochu

Nejlepší je samozřejmě takový systém, který je nastaven přesně tak, jak chceme. V dialogovém okně Patche proto můžete překonfigurovat několik systémových souborů. Například lze nastavit maximální počet současných připojení prostřednictvím protokolu TCP/IP. Nastavíte-li hodnotu tohoto parametru například na 50, dojde k modifikaci souboru TCPIP.SYS a tím se přenastaví i omezení na maximálně 10 připojení, známé z Windows XP SP 2. Zvýšení tohoto parametru je výhodné třeba tehdy, pokud chcete urychlit sdílení souborů. Stejně tak je praktická možnost pro povolení nepodepsaných motivů. V tomto případě dojde k modifikaci souboru UXTHEME.DLL tak, že systém bude přijímat i motivy, které nepocházejí z dílny Microsoftu, například motivy z adresy www.themexp.org. Funkci ochrany souborů, za kterou odpovídá knihovna SFC_OS.DLL, byste měli modifikovat pouze tehdy, pokud si jste naprosto jisti, že tuto ochranu nebudete potřebovat.
Stiskem tlačítka Další se otevře poměrně rozsáhlé dialogové okno pro konfiguraci. Všechna nastavení jsou rozdělena do jednotlivých kategorií. Zde můžete do velké míry nastavit vzhled a chování Průzkumníka, Hlavního panelu, nabídky Start, kontextových menu a Internet Exploreru. Provedením patřičných nastavení získáte hned po instalaci operační systém v takovém stavu, že jej prakticky nebudete muset vůbec nijak upravovat. Po klepnutí na tlačítko Další bude již mít Nlite pohromadě všechny informace, které potřebuje.

8. Vypálení obrazu bootovacího CD

Nyní již je možné ze zadaných informací vytvořit obraz bootovacího instalačního CD Windows XP. Nicméně Nlite ještě potřebuje v posledním dialogovém okně provést integraci všech záplat a aplikací do instalačních souborů, dále je nutné odstranit přebytečné systémové komponenty, upravit systémové soubory, zpracovat všechna nastavení, integrovat ovladače a znovu zabalit soubor DRIVER.CAB. To je pořádný kus práce, takže se nelze divit, že v závislosti na výkonu počítače může provedení všech operací trvat až čtvrt hodiny. Postup práce vám ukazuje posuvník, v němž se zároveň vypisuje, co systém provádí. Po dokončení znovu stiskněte tlačítko Další.
Dříve, než přikročíte k vypálení obrazu bootovacího instalačního CD Windows, který se nachází v cílové složce utility Nlite, můžete na CD přidat ještě další složky či soubory. Jednoduše je zkopírujte do cílové složky Nlite a poté stiskněte tlačítko Vytvořit ISO. Pokud budete chtít vytvořit soubor ISO později ručně, klepněte na tlačítko Další.
Obraz bootovacího instalačního CD vytvoříte například v programu Nero následujícím způsobem: po spuštění programu klepněte na tlačítko Zrušit v okně Pomocník Nera a z menu Soubor vyberte položku Vypálit obraz CD. Vyhledejte soubor obrazem ISO a klepněte na tlačítko Otevřít. Co se týče rychlosti vypalování, doporučujeme hodnotu 10x, což pomůže do značné míry pomoci k tomu, aby se při spouštění instalace z vypáleného CD nevyskytovaly žádné chyby. Stiskem tlačítka Vypálit proces vypalování zahájíte. Když svůj počítač později spustíte pomocí takto vytvořeného CD/DVD, operační systém se instaluje naprosto automaticky, a to včetně všech aplikací a nastavení pohodlněji to snad už ani nejde. Snad jen aktivaci systému si už budete muset provést sami...6 0156/OK o

Co je Nlite?

Pomocí utility Nlite lze instalační CD Windows XP upravit tak, abyste mohli svůj operační systém instalovat do podoby, která vám vyhovuje, a to najednou. Do instalačních souborů můžete integrovat nejnovější Service Pack, všechny bezpečnostní záplaty, ovladače a dokonce celé aplikace. Komponenty, které nepoužíváte, se při instalaci jednoduše vynechají, vzhled a celou řadu důležitých parametrů systému nakonfigurujete přesně podle svého. Pokud budete potřebovat operační systém někdy instalovat, jednoduše jeho instalaci spustíte z instalačního CD, které jste si sami pomocí utility Nlite nakonfigurovali a vytvořili. O zbytek se pak postará instalační rutina sama.