Hlavní navigace

Intel bude blokovat přetaktování

12. 5. 2008

Sdílet

Jak jste již asi slyšeli, tak procesory nové architektury Nehalem od Intelu budou určené do dvou socketů. Lowend a mainstream do jedné a highend do druhé. A na té slabší chce Intel zablokovat přetaktování.

CS24

Přetaktování je dnes jednoduše až příliš populární. Téměř každý si dokáže pomocí mnoha návodů přetaktovat procesor, a tím se i při troše štěstí z nejlevnějších Core 2 Duo E2180 dostat na výkonnostní úroveň nejlepších dualcore procesorů E8400.

To se Intelu samozřejmě nelíbí, ale dlouhé roky to tiše toleroval (dříve společně s AMD tvrdil, že přetaktování je nelegální, ale velký úspěch to nemělo). Nyní se s tím tato společnost rozhodla skoncovat a přetaktování povolí jen na nejdražších procesorech.

Klíč k celému problému je následující. Procesory architektury Nehalem jádro Lynnfield a Havendale budou určené do patice LGA1160. Jak asi víte, tak tyto procesory v sobě budou mít, podobně jako už dnes AMD, integrovaný paměťový řadič (pochopitelně DDR3), čímž Intel tím získá téměř kompletní kontrolu nad celým počítačem. Do toho všeho chce do procesoru integrovat speciální jednotku PLL, která bude kontrolovat, zda běží FSB (systémová sběrnice) na základní frekvenci. Toto vše by se ještě dalo obejít, proto Intel umístí další jednotku do čipsetu a tyto dvě PLL se budou navzájem kontrolovat.

Vymyšlené to má Intel dobře a vypadá to, že bez jeho povolení si opravdu moc nepotaktujeme. To by se ale Intelu mohlo jednoduše vymstít. Pokud by totiž AMD taktování nezakázalo a jejich procesory by po přetaktování nabízely lepší poměr cena/výkon (tak jako dnes Intel), tak si někteří raději koupí právě konkurenční procesory.

Osobně si myslím, že se ještě objeví nějaká klička, aby nakonec vše dopadlo tak nějak neutrálně (tedy ti toužící po zvýšené frekvenci byli spokojeni a Intel zároveň nutil méně zkušené uživatele kupovat si dražší procesory), ale třeba se ještě nějakého překvapení dočkáme.

- - Tomáš Šulc