Hlavní navigace

Intel Celeron Dual-Core oficiálně na trhu

21. 1. 2008

Sdílet

Dlouho očekávané dvoujádrové procesory Celeron Dual-Core postavené na mikroarchitektuře Intel Core byly právě dnes uvedeny na trh. Ve vší tichosti a bez jediného komentáře společnosti Intel. Jaké budou?

CS24

Společnost Intel dneškem oficiálně uvedla nové mikroprocesory Celeron Dual-Core. Na trhu se (kupodivu i v našich luzích a hájích) vyskytuje jeden model - E1200, následovat jej bude ještě několik dalších.


Oficiální celé jméno procesoru je INTEL Celeron Dual-Core Procesoor E1200, je postaven na mikroarchitektuře Intel Core a vychází ze současných Core 2 Duo procesorů. E1200 disponuje dvěmi jádry, sdílené vyrovnávací paměti o velikosti 512 kB, pracovní frekvencí 1 600 MHz a rychlostí systémové sběrnice 800 MHz. CPU je vyrobeno stále 65 nm výrobní technologí a jeho TDP (maximální spotřeba) je 65 W.



Mezi podporované technologie procesoru patří Extended Memory 64 Technology, Intel Thermal Monitor 2, Enhanced Halt State a Execute Disable Bit. Nové procesory spolupracují s čipsety Intel 965, Intel 3x a výše, dálepak s kompatibilními čipsety výrobců třetích stran (více informací naleznete na stránkách podpory vaší základní desky).

Cena modelu Intel Celeron Dual-Core E1200 by se měla pohybovat okolo 1 300 Kč včetně DPH a dostupný je okamžitě (minimálně u distributorů - z čehož vyplývá, že reálná dostupnost je maximálně 2 dny od objednání v koncovém obchodě).

- - Petr Matuška