Hlavní navigace

Intel dává další šanci integrované grafice

9. 6. 2009

Sdílet

Společnost Intel informovala o svém záměru uvolnit dva nové procesory. Nový čip z řady Atom nazvaný Pineview má na pulty obchodů doprovodit desktopový procesor Clarkdale. Oba procesory mají zahrnovat integrovanou grafiku.

Čipy Pineview a Clarkdale, jejichž uvolnění je plánováno v průběhu příštích šesti měsíců, však nebudou prvními procesory od Intelu, které nabídnou i integrovanou grafickou schopnost. Tento primát si drží čip s názvem Timna, jehož svérázný design spatřil světlo světa koncem devadesátých let. Čip Timna byl součástí rodiny čipů určených pro nízko-nákladové počítače.

„Byl to skvělý mikroprocesor“ říká Mooly Eden, viceprezident společnosti Intel a generální ředitel divize Mobile Platforms Group a vedoucí vývojové skupiny, která na čipu Timna začala pracovat v roce 1995.

Kromě grafických schopností Timna integroval i další komponenty, včetně paměťového řadiče. Právě přidání paměťového řadiče se však později ukázalo být jako chybné, když uvedení čipu Timna bylo nejprve odloženo kvůli problémům s Memory Translator Hubem a posléze byl celý projekt zastaven, prý kvůli změněné situaci na trhu.

V té době na trhu také panovala „válka standardů.“ Někteří tvůrci čipsetů, jako například taiwanská Via Technologies, se zaměřili na SDRAM (synchronní DRAM), zatímco Intel a další podpořili jiný typ paměti vyvinutý společností Rambus, tzv. RDRAM (Rambus DRAM). Výhodou RDRAM byla především její rychlost, oproti SDRAM však byla dražší a produkovala také více tepla. Přesto se však Eden a jeho tým rozhodli použít RDRAM pro účely čipu Timna. „I přes rizika integrace paměťového řadiče jsme se nakonec rozhodli vsadit vše právě na paměťovou technologii“ říká Eden. Důvěra v RDRAM se však nakonec nevyplatila a z výše zmíněných důvodů došlo k zastavení projektu.

I přes to Eden říká, že Timna „bylo geniální technické řešení, jehož nevýhodou však byla velká cena paměti.“ Podle něj však Timna předběhl svou dobu. Dnes je průmyslovým standardem DDR (dvojitá rychlost přenosu dat) DRAM, přímý potomek SDRAM. Nyní se tedy Intel, opět za dohledu Edena, rozhodl svůj plán na integraci grafických schopností oživit.