Hlavní navigace

Intel G965: géčko pro Core 2

1. 1. 2007

Sdílet

Co přináší nový čipset Intel se s grafickým jádrem GMA X3000? Při uvedení procesorů Intel nové generace jsm...


Co přináší nový čipset Intel se s grafickým jádrem GMA X3000?


Při uvedení procesorů Intel nové generace jsme se jen povrchně zmínili o nových čipových sadách, které doprovázely uvedení Core 2. Byla to jednak čipová sada P965 pro klasické stolní počítače a Q965 pro kancelářská PC s technologií vPro. Čipset G965, obsahující spolu s nejmodernějšími technologiemi též integrované grafické jádro, se ale poněkud opozdil; nyní máme konečně příležitost podívat se na posledního člena rodiny x965.
Čipová sada Intel je už tradičně rozdělena na dvě části tzv. severní a jižní můstek. V severním můstku je integrován inovovaný dvoukanálový řadič operační paměti DDR2 s podporou modulů s frekvencí až do 800 MHz a rozhraní PCI Express x16, umožňující použití samostatné grafické karty, a konečně též integrované grafické jádro Intel Graphics Media Accelerator X3000. V jižním můstku se nachází řadič USB 2.0 s možností vypnutí konkrétních portů, šest PCI Express x1 linek pro připojení přídavných karet a zařízení (jedna je obsazena gigabitovým síťovým rozhraním), Serial ATA II řadič se šesti porty a podporou NCQ technologie, Intel Quiet System Technology a rozhraní pro připojení HD Audio zvukové karty. Ti pozornější z vás si jistě všimli, že oproti čipsetu i945 přibyla podpora 800MHz pamětí, naopak úplně zmizela podpora kodeku AC97 a zcela chybí řadič ATA mechanik. Poslední nedostatek řeší výrobci (spolu se samotným Intelem) integrací přídavného čipu, zajišťujícího právě podporu klasických ATA mechanik drtivá většina DVD vypalovaček je totiž stále k dispozici pouze v provedení ATA. V době testu tedy nešla na takto vybavenou základní desku instalovat jakákoliv distribuce Linuxu a to jen protože nebyl do systému integrován ovladač externího řadiče. MS Windows XP SP2, stejně jako nová verze Vista, již podporu SATA rozhraní obsahují a instalace tak obvykle probíhá bez jakéhokoliv problému.
Nejdůležitější částí nového G965 je pochopitelně integrované grafické jádro X3000. Jedná se o výrazný krok vpřed ve srovnání s jádry 900 a 950, použitými u předchozích generací "G" čipsetů Intel. Grafické jádro plně podporuje DirectX 9.0c, tedy podporu Shader Modelu 3, HDR a OpenGL 1.5 jinak řečeno, poradí si i se sexy rozhraním Aero v novém systému Windows Vista. Novinkou je též technologie Intel Clear Video, která napomáhá plynulejšímu a kvalitnějšímu zobrazení přehrávaného videa. Jedná se o obdobu technologií AVIVO (AMD/ATI) a PureVideo (nVidia). Intel Clear Video nabízí funkce Enhanced HD Playback pro urychlení přehrávání HD videa při nižší zátěži procesoru, Sharper Image Quality pro co nejlepší kvalitu přehrávaného obrazu, Precise Color Control pro snadnou správu barev a Advanced Digital Display Support, která má na starosti snadné ovládání více monitorů. Nechybí ani plná podpora rozhraní HDMI, zahrnující HD formáty 720p, 1 080i a 1 080p. Technologicky se tak jedná o velmi dobře vybavený čip, jeho skutečný 3D výkon ale není výrazně vyšší než u předchozí generace GMA 950 postačí tak prakticky jen pro hraní starších her v nižším rozlišení (800 x 600). Mezi hlavní limitující faktory patří sdílená videopamět (alokovaná z RAM), ale i celkový výkon vlastních GPU odvodů.
Nová čipová sada je určená pro procesory Intel řady Celeron D, Pentium 4, Pentium D, Core 2 Duo a Core 2 Extreme tedy v podstatě pro všechny CPU Intel, které lze v současné době zakoupit. Podpora nových čtyřjádrových CPU závisí víceméně na výrobci samotné desky, zda osadí odpovídající napěťový obvod, řídící napětí procesoru. Čipset umí pracovat s frekvencemi FSB 533, 800 a 1 066 MHz a jeho součástí je i zlepšení práce s operační pamětí DDR2 s názvem Intel Flex Memory Technology. Tato technologie přibližuje výkon paměťového subsystému dosavadní špičce čipsetu Intel i975X, jak jsme se mohli přesvědčit v testech propustnosti paměti. Co se týká možných variant, lze sehnat model se základním řadičem SATA nebo s rozšířenou verzi s aktivní technologií Intel Matrix Storage, umožňující pracovat s poli RAID 0, 1, 5 a 10. K testům jsme měli zapůjčenu základní desku Intel DG965WH WestChester, jež představuje to nejlepší, co může čipset G965 nabídnout. Deska odpovídá specifikacím pro multimediální domácí sestavy Intel Viiv. Při srovnání s předchozí generací i945G byly patrné výkonnostní rozdíly pouze díky podpoře rychlejší paměti DDR2 800 MHz, pokud jsme použili při testech moduly pracující s 667 MHz, byly výkonnostní rozdíly téměř zanedbatelné.
Samotný čipset přináší především podporu nových procesorů Core 2 a modernizované integrované grafické jádro s podporou Shader Model 3 (to se s příchodem Windows Vista stává naprostou nezbytností) a urychlením přehrávání HD videa. Celkově je tedy vhodný nejen pro stavbu nových sestav s Core 2 Duo, ale též pro levnější sestavy se staršími procesory Intel Pentium/Pentium D a Celeron D. Cena základních desek G965 je totiž jen o málo vyšší než v případě i945G.

Integrovaná grafika ve hrách

Half-Life 2 (fps) RTCW (fps)
Intel i915G Luxemburg 24,3 92,8
DFI 945G-TMGF 29,4 102,4
Intel G965 27,6 93,7
Poznámka: rozlišení 640 x 480, nejnižší detailyIntel G965
Clear Video, podpora Core 2 a 800MHz DDR2 pamětí
chybí ATA řadič
Cena vč. DPH: 3 500 Kč (deska Intel DG965WH)
K testu zapůjčila firma: Intel,
www.intel.com