Hlavní navigace

Intel jde do notebooků

1. 4. 1999

Sdílet

Technologii, která má výrazně zvýšit výkon notebooků, představila nedávno firma Intel. Jde o „dual-mode“ techn...


Technologii, která má výrazně zvýšit výkon notebooků, představila nedávno firma Intel. Jde o „dual-mode“ technologii Geyserville, která pracuje tak, že jakmile je notebook připojen k pevnému zdroji napětí, zvyšuje se výkon (a spotřeba), ale když jej uživatel odpojí od sítě a pracuje pouze na baterie, výkon a spotřeba se automaticky sníží. Geyserville bude pravděpodobně implementován do notebooků osazených mobilním Pentiem III, vyráběným 0,18mikronovou technologií, a taktovaným na 600 MHz, které mají přijít na trh ke konci letošního roku. Při demonstraci, jež proběhla na výstavě Intel Developer Forum, byla technologie Geyserville představena na notebooku osazeném mobilním procesorem Pentium II taktovaným na 500 MHz. Při maximálním výkonu (tedy v době připojení na zdroj) dosahoval procesor frekvence 500 MHz, při provozu na baterie se výkon snížil na 400 MHz.
Ještě před uvedením mobilních Pentií III se dočkáme v polovině letošního roku oficiálního uvedení nových procesorů Pentium II, u kterých bude také použita 0,18mikronová technologie a která budou mít frekvenci 400 a 433 MHz.
Pro „méně náročné“ uživatele notebooků, tedy pro zájemce o mobilní Celerony, je určen nový čipset 440MX, jenž vychází z čipsetu 440BX, avšak obsahuje řadu vylepšení v oblasti spotřeby a například sjednocuje sběrnice. Nový čipset má sehrát výraznou roli v procesu snižování cen notebooků. Běžný značkový notebook by tak měl ke konci roku stát něco mezi 1 200 a 1 500 dolary, modely určené pro „skrblíky“ by měly stát pod tisíc dolarů.

Autor článku