Hlavní navigace

Intel: Mobilní Nehalemy přijdou v druhé polovině roku 2009

21. 10. 2008

Sdílet

Na probíhajícím Intel Developer Foru (IDF) v tchajwanském Tapeji informoval největší výrobce čipů o novinkách, které chystá na bližší i vzdálenější budoucnost. Nejvíce se mluvilo o Nehalemu a chystané platformě Moorestown.

Na právě probíhajícím Intel Developer Foru (IDF) v tchajwanském Tapeji informoval největší výrobce čipů o novinkách, které chystá na bližší i vzdálenější budoucnost. Nejvíce se mluvilo o Nehalemu a chystané platformě Moorestown.

Zatímco první verze svých procesorů Core i7 postavených na architektuře Nehalem plánuje Intel vypustit již příští měsíc, uživatelé si na jejich mobilní verze budou muset počkat zhruba ještě rok.

Tyto mobilní čipy s kódovým označením Clarksfield začnou být produkovány až na začátku druhé poloviny roku 2009, přičemž nebylo zatím upřesněno, kdy je bude možné koupit a není tedy jasné, zda s polovinou příštího roku přijde jen limitovaná výroba nebo již plná produkce.

Tyto procesory budou vyráběny stále 45nm technologií (i když Intel plánuje v druhé polovině příštího roku přejít již na 32nm výrobní proces) a budou součástí nové Centrino platformy s kódovým označení Calpella. Od čipů Clarksfield se také očekává mnohem lepší power management než u současných procesorů, neboť architektura Nehalem umožňuje změnu napětí a frekvence pro jednotlivá jádra dle zátěže.

Druhou chystanou novinkou na přelom roků 2009 a 2010 je platforma Moorestown, která by měla být nástupcem platformy Menlow, určené pro MIDy – tedy nejmenší plnohodnotná mobilní internetová zařízení.

Srdcem této platformy má být procesor s kódovým označením Lincroft, vycházející z architektury system-on-chip a bude zahrnovat jádro ze současných procesorů Atom, řadič paměti a dále i čipset označovaný kódovým jménem Langwell.
Nenechte si ujít:
Procesory Larrabee: Intel drží počet jader pod pokličkou

Intel ruší značku Centrino Atom

Intel plánuje novou řadu System on Chip

Intel vzkazuje: Připravte se na tisíce jader

AMD: konkurenční boj s Intelem o X86 platformu přituhuje

Moorestown má dále nabídnout volitelnou podporu pro WiMax a 3,5G HSPA (High Speed Packet Access) sítě, stejně jako již standardní Wi-Fi.