Hlavní navigace

Intel na trhu grafických karet pro PC skončil

Sdílet

 Autor: Intel
Svět diskrétních grafických karet je už světem Nvidie.

Intel je sice stále dominantním hráčem v oblasti počítačových her, protože prodává většinu všech počítačových procesorů (s integrovanou grafikou), pokud však jde o jeho přítomnost v oblasti diskrétní grafiky, jeho čas se zřejmě naplnil.

Podle analytické společnosti Jon Peddie Research vzrostly dodávky grafických karet pro PC ve druhém čtvrtletí roku 2024 na 9,5 milionu kusů (o 9 % oproti prvnímu čtvrtletí). Je to překvapivé zjištění, protože desetiletý průměr vykazuje ve druhém čtvrtletí pokles o 7,1 %. Společnost JPR tento nárůst přičítá uvedení nových karet na trh v prvním čtvrtletí.

Podcast magazínu Computerworld

V podcastu se bavíme s lidmi, kteří znají svět ITC a mají o něm co říct. Podcast najdete na všech obvyklých podcastových aplikacích: Spotify, Apple Podcasts, Seznam Podcasty nebo Podbean.

Zajímavějším příběhem však nadále zůstává pokračující válka mezi společnostmi AMD, Nvidia a Intel na trhu diskrétních grafických karet. A v této válce byla jedna společnost vytlačena, přičemž Intel nyní ovládá přesně nula procent trhu s grafickými kartami pro PC. (K tomuto poklesu skutečně došlo zhruba na začátku roku, uvádí JPR, poté co před rokem klesl z nepatrných 2 %).

Trh s grafickými kartami pro PC se tak stává závodem dvou koní. Tedy téměř. Nvidia má na trhu tak velký podíl – 88 % – že v podstatě zcela ovládá trh. Před rokem měla Nvidia 80% podíl a zbytek přenechala společnostem AMD a Intel. Dnes 12 % trhu s grafickými kartami pro osobní počítače, které Nvidia neovládá, připadá pouze společnosti AMD.

Jak vypnout reklamní nabídky ve Start menu Windows 11 Přečtěte si také:

Jak vypnout reklamní nabídky ve Start menu Windows 11

„Trh s diskrétními kartami stále překvapuje a udivuje pozorovatele, kteří mu již desítky let předpovídají zánik,“ uvedl v prohlášení Jon Peddie, prezident společnosti JPR. „S jedním malým poklesem v prvním čtvrtletí (což je sezónně normální) jsme zaznamenali čtyři čtvrtletí růstu. Celkové dodávky však ve srovnání s obdobím před dvěma lety poklesly, takže to není povzbudivé. Zůstáváme však optimističtí ohledně budoucnosti a fantastických her, které se chystají a které budou vyžadovat veškerý výkon, který můžou diskrétní karty nabídnout.“

Je v tom trochu ironie, vzhledem k tomu, že Intel právě vydal svůj mobilní procesor Lunar Lake pro notebooky. Uvnitř Lunar Lake se nachází nové grafické jádro Xe2, které Intel plánuje uvést na trh jako (potenciálně) diskrétní GPU známé jako Battlemage. Battlemage má však už teď zpoždění (původně ho chtěl Intel uvést už loni). 

CS24

Mezitím je netrpělivě očekávána chystaná řada GeForce 5000 („Blackwell“) společnosti Nvidia, která se snad na trhu objeví co nevidět.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Dobrou zprávou podle analytika JPR C. Roberta Dowa je, že ceny grafických karet pro PC by měly zůstat stejné, dokud Nvidia a AMD nevydají své grafické procesory nové generace. Zdá se však, že k tomu, aby se Intelu podařilo získat zpět vůbec nějaký podíl na trhu a zároveň konkurovat těmto čipům, by bylo zapotřebí něco blízkého zázraku.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.