Hlavní navigace

Intel Nehalem - budoucnost v tříkanálovém paměťovém řadiči

12. 6. 2007

Sdílet

Společnost Intel poodhalila své plány do budoucna a jejich zástupci se rozpovídali o tom, co bude dál po vydání 45 nm Core 2 procesorů. Čeká nás mikroarchitektura Nehalem, integrovaný paměťový řadič atp.

Koncem tohoto roku spatří světlo světa dlouho očekávané procesory Intel vyrobené 45 nm výrobní technologií (kódové jméno Penryn), jež budou soupeřit s konkurenčními produkty AMD (kódové označení mikroarchitektury K10). Následovat bude několikaměsíční „udržovací“ stav, kdy bude Intel těžit z možností nové výrobní technologie a bude patrně zvyšovat pracovní frekvence nově představených modelů.


Po tomto období, řekněme za rok a několik málo dní či týdnů ode dneška, by měl Intel představit nové mikroprocesory postavené na zcela nové mikroarchitektuře – kódové označení Nehalem. To bude zcela jistě vycházet z aktuální Intel Core, ale jistě budou provedeny některé změny a úpravy mikroarchitektury. Mezi těmi nejzásadnějšími bude přesunutí paměťového řadiče s čipové sady přímo do samotného mikroprocesoru, tedy stejně, jako to má konkurence v podobě procesorů řady K8.

Tato změna má urychlit komunikaci mezi operační pamětí a procesorem, který bude, konečně, nativně čtyřjádrový. Samotná mikroarchitektura Nehalem je ostatně vyvíjena s požadavkem na maximální škálovatelnost, a proto bychom se mohli dočkat maximálně v průběhu roku 2009 osmijádrového procesoru Intel. Když už jsme zmínili operační paměti, procesory „Nehalem ready“ budou podporovat pouze typ DDR3 minimálně o frekvenci 1 600 MHz efektivně.

Dalším zajímavým faktem bude integrace tříkanálového řadiče pamětí v nejvyšší řadě procesorů označené jako Bloomfield. Tímto krokem by se měla zvýšit maximální propustnost pamětí až za hranici 38 GB/s oproti dnešním maximálně 10,6 GB/s u DDR3 1 333 MHz.

Zdroj: IDG News

- - Petr Matuška

Byl pro vás článek přínosný?