Hlavní navigace

Intel: nový procesor pro levné ultratenké notebooky

4. 6. 2009

Sdílet

Výrobce procesorů Intel představil nový procesor SU2700, který má překlenout propast mezi netbooky a mainstreamovými laptopy. Je určen pro menší a levné přístroje.

Na veletrhu Computex v Tchaj-peji představil Intel nový procesor SU2700. Ten je určen pro malé, úhledné notebooky s přijatelnou cenovkou. Procesor má podle vyjádření zástupců společnosti překlenout propast mezi obzvlášť malými a levnými netbooky a mainstreamovými notebooky. Právě mezi těmito dvěma segmenty je z hlediska Intelu ještě prostor pro novinky.

Procesor SU2700 se má vyznačovat značnou úsporností. Bude určen pro notebooky zhruba stejné váhové kategorie, v jaké se nacházejí netbooky, nicméně s větším displejem a klávesnicí. Zmenšovací kůra se tak bude týkat zejména tloušťky - má jít o ultratenké notebooky. Z nich by se v příštích měsících mohl stát podobně oblíbený artikl, jakým jsou dnes netbooky.

Výrobce mikroprocesorů tvrdí, že jsou to právě ultratenké notebooky, které skvěle kombinují mobilitu netbooků s funkčností plnohodnotných notebooků. To vše za přijatelnou cenu. Ta by měla být v rozmezí 499 až 1299 dolarů, tedy deseti až pětadvaceti tisíc korun. Tloušťka takto kategorizovaných přístrojů je omezena na jeden palec (2,54 centimetru). Jejich displeje se budou pohybovat mezi dvanácti a čtrnácti palci.

SU2700 je přitom prvním procesorem zřejmě delší modelové řady, který je určen výhradně pro ultratenké notebooky. Jeho frekvence je stanovena na nepříliš ohromujících 1,3 GHz. Zahrnuje také 2 MB cache.

Nové procesory se liší od zavedených Core 2. Ty jsou jednak výkonnější, jednak ale také energeticky náročnější. SU2700 a další byly designovány s cílem maximálně prodloužit výdrž notebooku. S nimi má přístroj šanci dostat se až na osm hodin provozu bez nabíjení.

Stále více odborníků si od ultratenkých notebooků slibuje úspěch. Zjevně totiž vyplňují mezeru na trhu. Řada zaměstnanců potřebuje solidní laptop, na kterém se dá psát a na jehož obrazovku se leccos vejde. Tyto parametry jsou přitom u netbooků omezené. Zároveň ale nechtějí vydávat horentní sumy za exkluzivní značky typu Apple a jeho MacBook Air. Otevírá se tak prostor pro mainstreamové výrobce, jako je MSI, HP nebo Lenovo. Ty nabídnou slušně vybavené ultratenké notebooky do dvaceti tisíc korun.

Byl pro vás článek přínosný?