Hlavní navigace

Intel odložil Nehalem s grafickým čipem

5. 9. 2008

Sdílet

Zatímco vydání výkonných Nehalemů s kódovým označením Bloomfield je na spadnutí, u lowendového Havendale se objevují problémy, a Intel jej o půl roku odkládá.

CS24

Připomeňme, o co jde. Zatímco Bloomfield se na trh dostane za pár dní a nabídne výkonné čtyřjádrové procesory nové generace na patici LGA1366, Intel chystá na příští rok ještě mainstreamový Lynnfield a lowendový Havendale. A právě Havendale, určený pro kancelářské počítače a Intel u něj testuje novou technologii, je v ohrožení.

Jde o to, že Havendale nebude běžný procesor, jak jej známe dnes. Půjde sice o dvoujádrový Nehalem, ale navíc bude mít integrovaný grafický čip. Půjde vlastně o takový mix procesoru a grafického čipu, což je směr, kterým by se měly pomalé a úsporné kancelářské počítače vydat.

Intel však v minulých dnech obeslal své největší partnery oznámením, že ačkoliv prototypy Havendale fungují bez problémů, je Intel nucen celý projekt odsunout z léta 2009 až na začátek roku 2010, což je přinejmenším nepříjemná zpráva. O to víc nepříjemná, protože s Havendale se počítá i v mobilním segmentu, kde by se měl stát nástupcem Centrina 2, hlavně pro pomalejší multimediální počítače. I nová mobilní platforma je tak v ohrožení a nejspíše se, stejně jako Havendale pro desktopy, dočká odložení.

To po dlouhé době nahrává do karet AMD, které chystá podobný projekt s názvem Swift. Opět půjde o "mix" procesoru a grafického čipu. AMD chce svůj projekt představit ve druhé polovině roku 2009.

- - Tomáš Šulc