Hlavní navigace

Intel P35: co přináší nová generace čipsetů? (1/2)

26. 6. 2007

Sdílet

Je tomu již celý měsíc a několik dní, co byl oficiálně uveden představen nový čipset podporující nejnovější procesory Intel Core 2 s podporou FSB 1 333 MHz. Kromě toho tento čipset přináší jako první podporu operačních pamětí DDR3 s rychlostí až 1 333 MHz.

Poslední várku nových čipových sad představil Intel před necelými devíti měsíci spolu s příchodem architektury Core do stolních PC. Jednalo se pochopitelně o dnes velmi populární P965 a G965 s grafickým jádrem GMA 3000. 25. května 2007 ale přišla do prodeje nová rodina čipsetů.


Čipové sady Intel nové generace přecházejí na nový druh značení – místo písmena a tří číslic se budou používat kombinace písmene a dvou číslic. Čipsety s kódovým označením Bearlake jsou ihned po vypuštění k dispozici ve dvou verzích (P35 a Q35). Z nového značení čipsetů lze poměrně snadno vyčíst jejich zaměření – podobně jako u předchozích čipsetů znamená P plnohodnotný čipset bez integrované grafiky, Q je firemní varianta vybavená technologiemi jako je vPro a základním grafickým adaptérem, G označuje čipset s integrovanou grafikou a konečně X označuje nejvýkonnější variantu čipové sady.


Verze s integrovaným grafickým adaptérem G35 a nejvybavenější verze X38 se opozdí a na trh budou uvedeny až ve druhé polovině roku. Původně se spekulovalo o tom, že budou existovat různé revize čipsetů Bearlake, podporující buď DDR2, nebo DDR3 paměť, ve finále se ale jedná o stejné čipy, u nichž záleží na výrobci základní desky, jakou paměť se rozhodne podporovat.

Zásadní novinkou společnou pro všechny tyto čipsety je podpora procesorů Intel Core 2 se systémovou sběrnicí 1 333 MHz, namísto doposud běžných 1 066 MHz. Vyšší frekvence systémové sběrnice pochopitelně znamená vyšší propustnost celého PC a tedy i vyšší výkon. Další významnou novinkou je podpora nového typu pamětí: DDR3. Nové paměti budou pracovat s nižším napětím a nabídnou standardní frekvence 533/1 066 MHz a 667/1 333 MHz. První základní desky s čipsety P35 a Q35 budou ale patrně vybaveny sloty pro DDR2 paměť, neboť dostupnost DDR3 modulů je a nějakou dobu patrně i bude značně omezená.



Zatímco podporované rychlosti sběrnice narostly, počet podporovaných rodin procesorů Intel značně poklesne. Bearlake je určen výhradně pro CPU postavená na architektuře Core - se staršími Pentii 4, Pentii D a Celerony si rozumět nebude. Je ale možné, že nedisciplinovaní asijští výrobci základních desek najdou cestičky, jak podporu starších typů CPU aktivovat – to ukáže až čas. Intel ale pochopitelně nechce s příchodem nových čipsetů zlikvidovat segment nejlevnějších CPU, a tak spolu s novými čipsety uvede i nové procesory Celeron 4xx a Pentium E2xxx, které jsou postaveny na jednojádrových variantách Core 2 (v případě Celeronů s velmi malou vyrovnávací pamětí).

Podporována je samozřejmě i technologie Intel Viiv.



Mezi funkcemi, které nejsou nové, ale stojí za zmínku, je například podpora CrossFire konfigurací grafických karet AMD/ATI, bohužel pouze v omezeném režimu x16 + x4 linky. Čipsety mají celkem 23 PCIe linek. K čipsetu (severnímu můstku) patří neodmyslitelně i jižní můstek, tentokrát v podobě nového ICH9R, který nabízí až šest konektorů Serial ATA 300 Gb/s s plnou podporou zapojení v diskovém poli RAID 0, 1, 5 a 10, dvanáct portů USB 2.0 a opět bude (a jak to tak vidíme, již natrvalo) chybět řadič PATA. Ten bude stejně jako u motherboardů 965 nahrazen v případě potřeby a využití přímo na desce integrovaným přídavným čipem J-Mikron.



Co by ale byla teorie bez praxe a proto vám v druhé části článku přineseme test hned tří základních desek postavených na popisované novince - čipsetu Intel P35. Bude se jednat o TOP modely tří předních výrobců - Asus, Gigabyte a MSI, konkrétně pak Asus P5K Deluxe WiFi, Gigabyte GA-P35-DQ6 a MSI P35 Platinum.

Tip: V následující části budeme porovnávat výkon základních desek pracujících s operační pamětí DDR2 - pokud vás zajímá výkonnostní srovnání s DDR3, neváhejte a nalistujte aktuální letní číslo časopisu PCWORLD 07/08 2007, kde naleznete mimo jiné porovnání testu základních desek Asus P5K Deluxe WiFi a Asus P5K3 Deluxe WiFi.