Hlavní navigace

Intel P35: co přináší nová generace čipsetů? (2/2)

11. 7. 2007

Sdílet

Druhá část našeho článku je zaměřena výhradně prakticky a přiblíží vám tři současné TOP modely základních desek s čipovou sadou Intel P35. Těšit se tak můžete na Asus P5K Deluxe WiFi, Gigabyte GA-P35-DQ6 a MSI P35 Platinum a praktické zkušenosti s nimi.

Tento článek navazuje na materiál uveřejněný zde. Přesto jej můžete číst samostatně...


Ve společnosti všech tří základních desek jsme strávili více než měsíc a s hodnocením jsme počkali na uvedení a praktickou práci s novými procesory Intel, podporujícími systémovou sběrnici FSB 1 333 MHz. S prací všech tří modelů jsme byli v konečné fázi spokojeni, nicméně o bezproblémový provoz se rozhodně - alespoň ze začátku v prvních verzích BIOSů - nejednalo.

BIOS – to je mnohdy až nadpozemské označení pro něco, co může udělat z průměrné základní desky z pohledu hardware výborný kus a naopak z motherboardu s těmi nejlepšími HW předpoklady podřadnou a nepovedenou desku. Nejinak tomu bylo i u testu těchto tří boardů. Asi nejhůře ze všech na tom byla po rozbalení základní deska MSI, která v sobě měla ještě beta verzi BIOSu – je nutné také poznamenat, že tento kus k nám byl doručen s více než třítýdenním předstihem před ostatními. Deska se s touto verzí 0.9b nevyznačovala kdovíjakou stabilitou a ani možnostmi přetaktování. Trvalo více než měsíc, než se objevil BIOS, se kterým jsme nakonec desku otestovali – verze 1.1. S tou ale zmizely všechny neduhy týkající se nestability provozu a zároveň byly doplněny chybějící položky nezbytné pro dobré a účinné přetaktování CPU a operačních pamětí.

Ani model základní desky společnosti Gigabyte neoplýval kdovíjakými funkcemi v prvním BIOSu verze F1. Stabilita desky byla sice v pořádku, ale o to menší byl podávaný výkon. Na rozdíl od MSI vsadili u Gigabyte na stabilitu, a tudíž jsme novým BIOSem čekali hlavně nárůst výkonu. Ten se dostavil v současné jediné volně dostupné verzi BIOSu F4 (vyzkoušeli jsme si i předchozí F3) a ta, zdá se, opravila všechny nedostatky týkající se výkonu, ale také podstatně zlepšila možnosti přetaktování procesoru a operačních pamětí.

Asi nejvyváženější základní deskou byl model P5K Deluxe od Asusu. Začínali jsme s verzí BIOS 0202, která podávala přiměřené výkony, výbornou stabilitu, a na počáteční BIOS nejlepší přetaktování ze všech tří testovaných. Desku jsme finálně otestovali při beta BIOSu 0501 a ten oproti prvnímu pomohl zejména v možnostech přetaktování, o málo vylepšil výkon a udržel stabilitu na maximální možné hranici.

Testovací sestava Intel:

  • Procesor: Intel Core 2 Extreme X6800, frekvence 3 458 MHz, 4 MB L2 cache, FSB 1 066 MHz, 2jádra
  • Grafická karta: Sapphire Radeon X1900 XTX, GPU: ATI Radeon X1900 XTX, 512 MB GDDR3
  • Pevný disk: WD Raptor 150 GB SATA WD1500ADFD, kapacita 150 GB, 10 000 ot/min, 16 MB, NCQ
  • Chladič CPU: Arctic Cooling Freezer 7 Pro
  • Ovladače: INF Update Utility 8.3.0.1013, ATI Catalyst Software Suite 7.6
  • Operační systém: Microsoft Windows Vista
  • Software: Autodesk 3D Studio Max 9, BAPco SYSmark 2004 SE, DVD Shrink 3.2, EVEREST Ultimate Edition 4.0, Futuremark 3DMark05 Build 1.3.0, Futuremark 3DMark06 Build 1.1.0, Futuremark PCMark05 Build 1.2.0, Half-Life 2: Episode One, HD Tach 3.0.1.0, LAME 3.97, Quake 4 1.3, Super PI, WinRAR 3.70

Tím můžeme ukončit obecný úvod a směle přejdeme na popis produktů

Dominantou Asus P5K Deluxe WiFi je pasivní chlazení obou částí čipové sady a mosfetů vyskytujících se poblíž patice procesoru, spojené trubicemi Heat-Pipe a samozřejmě černá barva samotné desky tištěných spojů, naznačující nejvyšší modely řady základních desek Asus. Board je osazený čipovou sadou Intel P35 spolu s jižním můstkem ICH9R, zaručujícím podporu procesorů Intel se systémovou sběrnicí 800, 1 066 nebo 1 333 MHz v patici LGA775. Díky jižnímu můstku lze připojit až šest zařízení SATA 3Gb/s a díky přídavnému řadiči JMicron JMB363 další dvě e-SATA (tyto konektory jsou vyvedeny na zadní stranu portů USB). Na desce se také nacházejí dva sloty PCI Express x16 pro dvě grafické karty, které je možné využít v omezené míře (16 + 4 PCI Express linky) v režimu ATI CrossFire. Pro další rozšíření zbylo na deskách místo pro dva PCI Express x1 a tři PCI sloty. Zajímavostí je i integrace Wi-Fi softwarového Access pointu IEEE 802.11g s maximální propustností 54 Mbit/s, již zmíněné dva e-SATA konektory, dvě gigabytové síťové karty a absence PS/2 konektoru pro počítačovou myš. Nedá se nic dělat, zřejmě si musíme vystačit pouze s USB zařízením.



Z hlediska rozvržení designu jsme nenarazili na závažnější problém, osmipinový napájecí konektor CPU je umístěn na straně a k němu vedoucí kabel nebude překážet průchodu vzduchu, sloty operačních pamětí jsou v dostatečné vzdálenosti od všech potencioálních rušivých elementů (grafika, chladič CPU a jiné), okolo samotné patice procesoru je dostatek místa i pro rozměrný chladič a v neposlední řadě se nám líbila i dostatečná mezera mezi dvěma PCI Express x16 sloty (ta dovolí při použití dvou grafik dostatečnou cirkulaci vzduchu).



O tom, že se jedná o špičkový model, svědčí nejen naznačená výbava, ale i podaný výkon a hlavně možnosti pro přetaktování, což je jedna z mála věcí, ve které se high-endové desky liší vzájemně mezi sebou. Když jsme testovali desky na standardních nastaveních a frekvencích tak, aby výsledky byly srovnatelné s konkurenčními modely, musíme konstatovat, že použití čipsetu Intel P35 přináší tří až sedmiprocentní nárůst výkonu téměř ve všech aplikacích. Neméně zajímavé je však je i srovnání maximálně naladěných strojů tak, aby podaly co nejvyšší výkon. Základní deska Asus umožnila práci procesoru Intel Core 2 Extreme X6800 na frekvenci sběrnice přesahující 500 MHz (266 MHz je normál), na hodnotu 533 MHz však již nedosáhla. Co se týká RAM, deska umožňuje použít neoficiální rychlost DDR2 1 066 MHz a dostat se ještě výše pomocí větší hodnoty FSB.



Pokud si tedy brousíte zuby na nový čipset Intel P35, rozhodně při výběru nevynechejte model P5K Deluxe, neboť obsahuje vše, co si současný uživatel může přát a navíc je vybaven nejnovějšími technologiemi Asus pro zvýšení rychlosti a stability provozu.


Technické parametry:
  • Název základní desky: Asus P5K Deluxe/WiFi-AP (BIOS 0501)
  • Čipová sada: Intel P35 + ICH9R
  • Patice: Intel LGA775
  • PCI Express x16/x4/x1/PCI: 2 / 0 / 2 / 3
  • Paměť/ Max. kapacita: DDR2 / 8 GB
  • Frekvence pamětí: 667, 800, (1 066) MHz
  • ECC / buffered: Ne / Ne
  • FDD/ATA133/SATA 300/e-SATA: 1 / 1 / 6 / 2
  • Přídavný řadič: JMicron JMB363
  • COM/LPT/USB 2.0/IEEE-1394: 0 / 0 / 6 / 1
  • Přídavné COM/LPT/USB 2.0/IEEE-1394: 1 / 0 / 4 / 1
  • Síťová karta: Marvell 88E8056, Realtek RTL8187
  • Zvuková karta: ADI AD1988B
  • Počet kanálů / konektorů: 8 / 6
  • Integrovaná VGA: Není
  • Konektory GPU (interní/externí): Není
  • I/O čip: Winbond W83627DHG-A
  • Firewire čip: Agere FW322
  • Kabely - FDD, ATA, SATA, redukce Molex: 1 / 1 / 4 / 2
  • Přídavný bracket: 1x USB 2.0, 1x Firewire, Wi-Fi
  • Zapůjčila společnost: Asus, www.asus.com
  • Cena: 6 180 Kč včetně DPH

CS24

Již v průběhu května letošního roku uvedl Gigabyte na trh kompletní řadu základních desek pro procesory Intel v patici LGA775 s novou čipovou sadou Intel P35, mezi které patří i námi testovaný model GA-P35-DQ6. Ten je vybaven sloty pro operační paměti DDR2 a dokáže obsloužit až čtyři moduly s frekvencí do 1 066 MHz. Protože se jedná o nejvyšší model produktové řady, uživatel si odnese z obchodu plně vybavenou základní desku čítající dva sloty pro grafické karty PCI Express x16, podporu režimu ATI CrossFire s rozložením PCI-e linek 16+4, pomocí Heat-Pipe trubice pasivně chlazené obě části čipové sady a plnou podporu rozhraní – COM, LPT, 4x USB 2.0 a jeden Firewire IEEE 1392a.



Neméně zajímavé jsou i integrované a použité technologie. Jako první musíme zmínit Ultra Durable 2, což je souhrnný název pro použité kvalitnějších součástek, z nichž je sestavena základní deska. Jedná se o feritové indukční cívky, mosfety se sníženým vyzařováním odpadního tepla a co hlavně, použity jsou bezkapalné, pevné kondenzátory. Všechny tyto komponenty mají za úkol jediné – prodloužit životnost základní desky na maximum, zachovat co nejvyšší stabilitu provozu a umožnit co nejlepší přetaktování. To se, alespoň během testů, povedlo splnit na jedničku s hvězdičkou, neboť oba modely pracovaly naprosto bez problémů a jakýchkoliv náznaků nestability.



Zajímavou funkcí je i QuadBIOS, což je technologie zajišťující tři náhradní způsoby obnovení BIOSu. Na samotné desce je jeden náhradní čip aktivující se při nefunkčnosti primárního BIOSu. Jeho obnovení lze také realizovat z pevného disku nebo CD/DVD mechaniky.

V příslušenství dodávaném k desce se nacházejí dva brackety s vyvedenými Serial ATA a Molex konektory, což má nahrazovat jinak chybějící e-SATA konektory. Toto řešení nám přijde praktičtější, neboť tyto brackety se dají použít kdykoliv a kdekoliv, nejsou vázány na konkrétní desku a co víc, lze díky nim externě umístěný pevný disk i napájet.



Samotnou kapitolou je otázka přetaktování. To je ostatně kromě mohutnějšího chlazení čipové sady a okolí patice procesoru jediná věc, která odlišuje top modely DQ6 od DS4. U GA-P35-DQ6 jsme se s využitím kvalitních paměti DDR2 1 066 MHz dostali s referenčním procesorem Intel Core 2 Extreme X6800 až na hodnotu FSB 503 MHz, což je zcela postačující. Navíc je k dispozici velké množství nejrůznějších nastavení frekvencí, napájecích napětí a vůbec všeho, co můžete k přetaktování potřebovat.

I když deska byla naprosto vynikající, několik připomínek bychom k ní přeci jen měli – u modelu DQ6 je to systém chlazení. Nic proti němu – mohutné Heat-Pipe trubice rozvádějí teplo od čipových sad a mosfetů a na spodní straně je v místě uložení patice procesoru velký kus mědi odvádějící teplo od procesoru i z druhé strany, ale právě tento kus materiálu v naprosté většině případů vadí při instalaci jakéhokoliv chladiče se spodním uchycením, nemluvě o vodním chlazení. Pokud byste přeci jen uvažovali o použití těchto chladičů, nezbyde vám nic jiného nežli zajít do nejbližšího železářství a pořídit si o půl centimetru delší šrouby potřebné k uchycení držáku. Co se týká layoutu, rádi bychom viděli sloty pro operační paměti posunuté ještě o malý kus směrem ke kraji základní desky, aby bylo zabráněno nadměrnému přehřívání pamětí od procesoru.



Pokud uvažujete o nákupu nové základní desky pro vaše Core 2 a srovnáváte pouze high-endové modely, GA-P35-DQ6 je na tom více než obstojně. Na druhou stranu, podobně vybavené modely s téměř totožnými možnostmi přetaktování seženete u Gigabyte za daleko nižší částku (např. modely DS3 a DS4). Co ale dělá GA-P35-DQ6 nepřekonatelnou, je odvod přebytečného tepla od všech jeho zdrojů – masivní chladič je prostě opravdu kvalitní.

Technické parametry:
  • Název základní desky: Gigabyte GA-P35-DQ6 (F4)
  • Čipová sada: Intel P35 + ICH9R
  • Patice: Intel LGA775
  • PCI Express x16/x4/x1/PCI: 2 / 0 / 3 / 2
  • Paměť/ Max. kapacita: DDR2 / 8 GB
  • Frekvence pamětí: 667,800,(1 066) MHz
  • ECC / buffered: Ne/Ne
  • FDD/ATA133/SATA 300/e-SATA: 1 / 1 / 6 / 0
  • Přídavný řadič: Gigabyte SATA2
  • COM/LPT/USB 2.0/IEEE-1394: 1 / 1 / 4 / 1
  • Přídavné COM/LPT/USB 2.0/IEEE-1394: 1 / 1 / 4 / 2
  • Síťová karta: Realtek RTL8111B
  • Zvuková karta: Realtek ALC889A
  • Počet kanálů / konektorů: 8 / 6
  • Integrovaná VGA: Není
  • Konektory GPU (interní/externí): Není
  • I/O čip: ITE IT8718F-S
  • Firewire čip: Texas Instrument TSB43AB23
  • Kabely - FDD, ATA, SATA, redukce Molex: 1 / 1 / 4 / 0
  • Přídavný bracket: 2x 2x eSATA+Molex, 2x USB 2.0
  • Zapůjčila společnost: T.S.Bohemia, www.barbone.cz
  • Cena: 5833 Kč včetně DPH

Jak bylo napsáno v úvodu, MSI P35 Platinum byla první deskou, na které jsme si mohli vyzkoušet nový čipset Intel P35. Deska je vybavena tím nejlepším, co lze v současné době nalézt na motherboardu a proto nebudeme opakovat již dvakrát vyřčené popisy funkcí podporujících použitou čipovou sadu Intel P35 a ICH9R.



Deska používá k práci operační paměti DDR2 s maximální (neoficiální) frekvencí 1 066 MHz a zvládne pracovat s procesory Intel pasujícími do patice LGA775, a to včetně nejnovějších 1 333 MHz a ještě neuvedených 45nm modelů. Při prvním pohledu na desku zaujme nápadité chlazení čipové sady a mosfetů sdružujících se poblíž patice procesoru. Heat-Pipe trubice má tvar horské dráhy s několika otočkami, které mají lépe ochlazovat zmíněné komponenty.

Potěšujícím faktem u této základní desky byla finální stabilita provozu, která se směle mohla rovnat s předchozími dvěma konkurenty. Je pravda, že toho MSI dosáhlo až verzí BIOSu 1.1, ale během testů jsme nezaznamenali žádnou nestabilitu. Jistě za to mohou již na první pohled kvalitnější komponenty, které byly použity při kompletaci této základní desky – pevné kondenzátory nahradily ty klasické, starší a stejně tak i mnoho dalších komponent bylo vyměněno oproti předchozím řadám MB.

Z hlediska přetaktování si nevedla deska špatně, nicméně 500 MHz hranice FSB sběrnice nedosáhla – její maximum bylo na 476 MHz. Poté ani výraznější nárůst napětí nedovolil stabilní provoz procesoru na vyšší frekvenci sběrnice. Naopak základní výkon desky byl plně srovnatelný konkurenty (a o již zmíněných pět až sedm procent vyšší než předchozí generace čipových sad Intel 965).
¨


Samozřejmostí každého výrobku MSI je firemní utilita MSI Live Update, aktuálně ve verzi 3, která zajišťuje aktuálnost jak ovladačů, BIOSu a utilit, tak i jejich správu a instalaci nových verzí. Nově je k dispozici i možnost použít aktualizaci pomocí ActiveX přímo přes internetové stránky MSI. Funkce D.O.T Express má zajišťovat automatické přetaktování a optimalizaci spolupráce desky s grafickou kartou a operační pamětí.

Celkově jsme se základní deskou byli spokojeni, co nás však zaráželo a docela otravovalo při dlouhých a náročných testech, bylo zapnutí desky. To totiž probíhá vždy tak, že se na pět až šest sekund pustí celý systém, následně se sám vypne a po několika sekundách zase sám zapne. Kdyby toto dělala jen samotná základní deska, asi by nám to bylo vcelku jedno (neboť se jedná o bezpečnostní funkci při které si deska „osahává“ použité komponenty). Problém tkví v tom, že se zbytečně zapínají a vypínají všechny ostatní komponenty včetně pevných disků, kterým tato nárazová zapnutí/vypnutí škodí nejvíze. Tento problém se nám nepodařilo odstranit ani s použitím zcela odlišných komponent než jsou uvedeny v naší testovací konfiguraci, tudíž vina padá na vrub základní desky. Náš referenční WD Raptor toho při testech vytrpěl opravdu mnoho.



Technické parametry:
  • Název základní desky: MSI P35 Platinum
  • Čipová sada: Intel P35 + ICH9R
  • Patice: Intel LGA775
  • PCI Express x16/x4/x1/PCI: 2 / 0 / 2 / 2
  • Paměť/ Max. kapacita: DDR2/8 GB
  • Frekvence pamětí: 667,800,(1 066) MHz
  • ECC / buffered: Ne/Ne
  • FDD/ATA133/SATA 300/e-SATA: 1 / 1 / 6 / 2
  • Přídavný řadič: Marvell 88SE6111
  • COM/LPT/USB 2.0/IEEE-1394: 0 / 0 / 6 / 1
  • Přídavné COM/LPT/USB 2.0/IEEE-1394: 1/0/4/1
  • Síťová karta: Realtek 8111B
  • Zvuková karta: Realtek® ALC888/ALC888T
  • Počet kanálů / konektorů: 8/6
  • Integrovaná VGA: Není
  • Konektory GPU (interní/externí): Není
  • I/O čip: Fintek F718
  • Firewire čip: VIA VT6308 chipset
  • Kabely - FDD, ATA, SATA, redukce Molex: 1/1/4/0
  • Přídavný bracket: 1x Firewire, Wi-Fi
  • Zapůjčila společnost: BGS Levi, www.bgslevi.cz
  • Cena: 4660 Kč včetně DPH

Popisy máme zdárně za sebou, takže zbývají už jen přehledné výsledky testů






















Jak je z výsledků patrné, výkonnostní rozdíly mezi jednotlivými modely jsou téměř nulové, nemá tedy cenu vybírat základní desku podle podaného výkonu. Pro srovnání jsme do tabulek uvedli ještě předchozí generaci čipové sady Intel P965. Z tohoto srovnání je patrné, že u P35 je patrný nárůst výkonu a vyplatí se tedy k novému procesoru pořídit si i novou čipovou sadu. Naopak pokles výkonu je znát u pevných disků, ale to je podle našeho názoru stále jen otázka ovladačů.

Důležitějšími parametry než výkon motherboardů jsou: stabilita a komfort práce s nimi, výbava a možnost přetaktování. Stabilita byla u všech desek vynikající, bez problémů vydržely náročný zatěžkávací 96 hodinový test. Co se týká výbavy, vyhrála by jednoznačně základní deska Asus. Kdybychom jako bernou minci brali parametr komfort práce, doporučili bychom model Gigabyte. A co MSI? Po něm sáhněte v případě, že chcete mít doma něco extra - tak nápadité chlazení čipové sady jsme již dlouho neviděli.