Hlavní navigace

Intel: Patentový spor ohledně procesorů Core 2 vyřešen

7. 10. 2009

Sdílet

Intel dospěl k dohodě v patentovém sporu s výzkumnou nadací Warf, která jej obviňovala z použití její technologie v procesorech Core 2. O ukončení svých patentových sporů pak informovaly i společnosti IBM a Asus.

Nezisková wisconsinská absolventská výzkumná nadace (Wisconsin Alumni Research Foundation, WARF), působící při univerzitě Wisconsin-Madison, Intel obviňovala, že v mnoha svých čipech používá její patent paralelního zpracovávání příkazů procesorovými jednotkami z roku 1998. Díky této technologii je zpracovávání pokynů mnohem rychlejší, díky čemuž pak narůstá i výkonnost samotného čipu.

„Mohu potvrdit, že jsme dosáhli dohody o vzájemném vypořádání. Nicméně podmínky dohody jsou důvěrné, takže je nebudeme komentovat“ potvrdil konec patentových sporů Chuck Mulloy, mluvčí Intelu.

Podklady k zahájení žaloby pro porušení patentových práv byly americkému okresnímu soudu předloženy v únoru loňského roku. Intel se k mimosoudnímu vyrovnání zpočátku neměl, nicméně na základě obav z velké finanční ztráty na tuto dohodu s Warf později přistoupil.

Společného kompromisu ve svých patentových sporech nakonec dosáhly i společnosti IBM a Asus. Konkrétně se dohodly na podepsání tzv. křížové licence, která má být základem jejich budoucí spolupráce. Stejně jako v případě Intelu, i zde podmínky finanční transakce nebyly zveřejněny.

Tento patentový spor se datuje od prosince 2007, kdy IBM podala stížnost k americké komisi pro mezinárodní obchod s tvrzením, že některé počítačové produkty a komponenty taiwanské společnosti Asus a jejích dceřiných společností v USA porušují patenty IBM. Konkrétně se mělo jednat o tři patenty vztahující se k technologiím na napájení a chlazení počítačů a počítačové clustery.