Hlavní navigace

Intel potvrzuje chybu u 45nm čtyřjádrových CPU revize C0

29. 2. 2008

Sdílet

Dlouho nepotvrzená informace o tom, že za zdržením uvedení čtyřjádrových mikroprocesorů Intel, vyráběných 45 nm výrobní technologií, stojí chyba v komunikaci jader s Front Side Bus, se konečně potvrdila.

CS24

O chybě se začalo spekulovat v době odložení uvedení nových čtyřjádrových modelů postavených na 45 nm výrobní technologii. Do této doby tak stihla společnost Intel vypustit pouze model Intel Core 2 Extreme QX9650.


Popsaná chyba Errata AV51 se zmiňuje o problému v komunikaci dvou dvoujader pomocí systémové sběrnice FSB, který může způsobovat nestabilitu systému a jiné neplechy. Chyba se má vyskytovat u mikroprocesorů revize C0, přičemž oprava by měla být v revizi C1. Mikroprocesory s revizí C1(modely řady Intel Core 2 Quad 9000) by měly být uvedeny na trh do konce příštího měsíce.

Ještě je třeba upozornit, že tato chyba se netýká 45 nm dvoujádrových mikroprocesorů řady Intel Core 2 Duo E8000,

Komentář redakce: chyby v mikroprocesorech se vyskytují vždy, všude a u každého výrobce. Výhoda společnosti Intel je ta, že na tuto zásadní chybu se přišlo ještě před uvedením celé řady mikroprocesorů (na trhu je oficiálně pouze zmíněný model QX9650) a protože na trhu je dostatek čtyřjádrových modelů vyrobených 65 nm technologií, uživatelé zas až tak nestrádají.

Jsme zvědaví na to, jak se postaví společnost k těm zákazníkům, kteří si pořídili QX9650. Jsou tu totiž tři evidentní možnosti - první z nich je ta, že procesory jim vymění za novější revizi ve chvíli, kdy bude k dispozici (tento krok bude sice stát nějaké prostředky, na druhou stranu těchto procesorů se neprodaly statisíce díky opravdu vysoké pořizovací ceně). Druhá možnost je taková, že společnost Intel vydá opravu této chyby (pokud to tedy softwarově lze opravit) ve formě updatu microcodu v BIOSu základní desky nebo samotné opravy konkrétního operačního systému (problém by neměl být se všemi současně podporovanými verzemi OS společnosti Microsoft a taktéž jistě nebude zapomenuto na příznivce linuxových distribucí). Třetí možností je fakt, že společnost Intel nebude řešit tento problém ani jedním popsaným způsobem, čímž by nechala tíhu problému na prodejcích hardwaru, za což by jí nepoděkovali ani tito prodejci, ani koncoví uživatelé.

Jakmile se dozvíme další podrobnosti, budeme vás informovat.

Více informací o problému a přesné znění Specification Update naleznete na stánkách společnosti Intel.

- - Petr Matuška