Hlavní navigace

Intel představil Skulltrail

5. 2. 2008

Sdílet

Nastal den D pro platformu Skulltrail. Intel ji totiž oficiálně představil světu jako to nejvýkonnější, co si lze do desktopu pořídit. A tento slogan není daleko od pravdy.

Skulltrail je totiž společná platforma Intelu a nVidie a jedná se o základní desku se dvěma sockety LGA771 určené pro quadcore procesory Intel Core 2 Extreme QX9775. V osazení dvou kusů máte k dispozici celkem 8 jader, což je opravdu velký výkon.

Skulltrail je dále postaven na kombinovaném čipsetu Intelu a nVidie (Intel čipset + nForce PCI Express 2.0 můstky), a díky tomu společně, se čtveřicí PCI Express x16 2.0 slotů, poskytuje plnou podporu jak pro CrossfireX pro grafické karty ATI, tak pro Triple SLI s třemi grafikami nVidia GeForce.

Jedná se o extrémní projekt ve všech ohledech. Podle prvních oficiálních testů, které se na internetu objevily, jde o platformu s nejvyšším možným výkonem, kterou není snadné porazit (obzvláště může-li se projevit všech 8 procesorových jader), na druhou stranu je zde také nákladnost celého systému. Pouze deska vás vyjde na 500 dolarů (9000Kč), dále připočítejte dva Core 2 Extreme procesory (každý za 1000 dolarů) a tak dále.

- - Tomáš Šulc

CS24