Hlavní navigace

Intel představil ultralevné netbooky a Centrino 2

3. 4. 2008

Sdílet

Společnost Intel na probíhající mezinárodní konferenci Intel Developer Forum (IDF) v čínské Šanghaji představila procesorovou technologii Centrino 2, chystanou notebookovou platformu Calpella a levné notebooky vhodné pro surfování na internetu, označované jako netbooky.

Společnost Intel na probíhající mezinárodní konferenci Intel Developer Forum (IDF) v čínské Šanghaji představila procesorovou technologii Centrino 2, chystanou notebookovou platformu Calpella a levné notebooky vhodné pro surfování na internetu, označované jako netbooky.

Dadi Perlmutter, výkonný viceprezident a generální ředitel divize Intel Mobility Group, uvedl detaily týkající se grafické kvality s vylepšeními v oblasti vizualizace, 3D grafiky a nativní hardwarové podpory vysokého rozlišení při přehrávání Blu-ray disků. Procesorová technologie Intel Centrino 2 bude mít premiéru v přenosných počítačích letos v červnu a bude se jednat o kombinaci mobilních 45nm Penrynů a platformy Montevina.

Montevina přinese v první řadě nové čipsety Cantiga s podporou Wi-Fi a WiMaxu a zabezpečením TXT (Trusted eXecution Technology), ve verzi Pro přibude i virtualizace či technologie Turbo Memory 2 pro rychlejší práci s daty na pevném disku. Novinkou by v Montevině měla být podpora pamětí typu DDR3, které se podle expertů mají začít v tomto roce dostávat konečně ve velkém množství na trh a ve čtvrtém čtvrtletí by mohla být již téměř třetina prodaných pamětí právě typu DDR3.

V pohledu do budoucnosti Dadi Perlmutter nabídl krátké nahlédnutí na chystanou platformu pro notebooky s kódovým označením Calpella, které by se uživatelé měli dočkat v roce 2009. Tato platforma „Centrino příští generace“ bude zahrnovat procesor s mikro-architekturou Nehalem a měla by přinést výhody v oblasti výkonu a vylepšenou energetickou úspornost.

Dadi Perlmutter na IDF také předvedl dva přenosné počítače založené na technologiích společnosti Intel. Na trh přichází nová třída dostupných a uživatelsky přívětivých laptopů zvaných „netbooky“. Tato jednoduchá a levná internetová zařízení budou sloužit pro základní činnosti, jako je surfování po internetu, sledování videí, sociální networking, prostřednictvím komunitních webů či vzdělávání. Pro tento účel vyvinutá nízkonapěťová architektura ve spojení s výrobním high-k procesem je ideálním řešením pro uspokojení této nové tržní příležitosti. Netbooky založené na technologiích Intel budou uvedeny na trh letos v červnu.
Nenechte si ujít:
Ultralevné notebooky za 4000 Kč dorazí brzy na trh, tvrdí Intel

Intel připravuje čtyřjádrové procesory pro notebooky

Válka procesorů Intelu a AMD nekončí

Procesory v roce 2008 - revoluce či evoluce?

Detaily o nízkoenergetických procesorech Atom od Intelu

Intel odhalil detaily o čipech Dunnington a Tukwilla a architektuře Nehalem

Momentálně je ohlášeno již 25 modelů netbooků od nejrůznějších výrobců s čipem Atom (na obrázku nahoře) a jejich ceny by měly začínat již na 250 dolarech. Více informací o nich lze najít v článku Ultralevné notebooky za 4000 Kč dorazí brzy na trh, tvrdí Intel.

Intel však také spoléhá na úspěch procesorové rodiny Atom v oblasti minaturních mobilních zařízení, která jsou označovaná jako MIDs (Mobile Internet Devices, na obrázku vlevo návrh od LG) a jeho cílem je přinést přístroje, které se vejdou do kapsy, ale nabídnou vlastnosti téměř na úrovni stolního počítače, plnohodnotný přístup k internetu a současně i dlouhou výdrž baterie. První zařízení založená na této technologii se mají na trhu objevit již začátkem letošního léta

Co si myslíte vy o připravovaných netboocích? Mohou mít podle vás na trhu úspěch?