Hlavní navigace

Intel představuje inteligentní mobilní technologie

2. 4. 2008

Sdílet

V předvečer konání konference Intel Developer Forum (IDF), která probíhá dnes a zítra v čínské Šanghaji, ohlásila společnosti Intel řadu novinek zaměřených na výzkum v oblasti mobilních technologií a na projekty organizací Intel Capital a Intel China Research Center.

V předvečer konání konference Intel Developer Forum (IDF), která probíhá dnes a zítra v čínské Šanghaji, ohlásila společnosti Intel řadu novinek zaměřených na výzkum v oblasti mobilních technologií a na projekty organizací Intel Capital a Intel China Research Center.

Kevin Kahn, Intel senior Fellow, ředitel divize Communications Technology Lab, představil novou iniciativu v oblasti výzkumu mobilních technologií, kterou ve společnosti Intel nazývají „Carry Small, Live Large“. Vědci společnosti Intel vycházejí z vize mobilnějšího přístupu k internetu a kvalitnějšího zprostředkování přístupu k internetu.

To zahrnuje menší a efektivnější mobilní zařízení, která dokážou využívat okolní zdroje a svým majitelům při užívání poskytnout personalizované možnosti využití připojení. Výzkum bude zaměřen na rozvoj ve čtyřech hlavních kategoriích:
  • Menší rozměry a vyšší efektivita spotřeby elektrické energie: Výzkum, který má podpořit energeticky úspornější provoz a miniaturizaci zařízení, zahrnuje hardwarovou kontrolu delších a hlubších režimů spánku pro veškeré komponenty. Dále zahrnuje algoritmy pro regulaci napájení vysílačů nebo sady plně digitálních vysílačů a konfigurovatelných antén, které uspoří energii a umožní vyrobit zařízení s menšími rozměry.
  • Personalizace, která předvídá potřeby uživatele: Společnost Intel zkoumá nové technické postupy pro vytvoření mobilních zařízení zítřka. Tyto přístroje mají být schopny lépe odhadnout a uspokojit preference uživatelů. Toho lze dosáhnout využitím senzorů, kontextových rámců nebo lepších webových služeb. Velký důraz budou tato mobilní zařízení klást na ochranu osobních údajů a na zabezpečení.
  • Chytřejší mobilní zařízení, které komunikuje s okolními technologiemi a využívá je: Vědci zkoumají, jak u mobilních zařízení překonat omezení daná jejich malými rozměry a zpřístupnit další funkce. Jejich novým cílem je zajištění interakce mobilních zařízení s okolními bezdrátovými přístroji (obrazovkami, úložišti apod.).
  • Standardizace: Nekompatibilita některých zařízení se v současnosti stává faktorem, který nejvíce omezuje rozšiřování funkcí mobilních zařízení i celého ekosystému mobilních výpočetních strojů. Intel spolupracuje se standardizačními institucemi a bezpočtem partnerů, aby zajistil vývoj standardů, které by pomohly realizovat vizi „Carry small, live large“.
Andrew Chien, viceprezident divize Intel Corporate Technology Group a ředitel Intel Research, pak prezentoval vizi, jak učinit technologie intuitivnějšími a pomoci jim, aby měly větší povědomí o svém okolí. Výpočetní systémy si budou díky senzorům a jejich logickým úsudkům vědomy svých uživatelů a kontextu každodenních aktivit i okolního prostředí. Senzory mohou být zdrojem velkého množství dat.

Hlavní výzvou však zůstává jejich přesná interpretace a porozumění vstupům tak, aby šlo získané poznatky efektivně využít. Mobilní zařízení zítřka pak budou vědět o všem, co uživatele obklopuje a co dělají, o jejich aktivitách, náladách, osobním vlastnictví, lokaci a situaci, v níž se nacházejí. Tyto informace dokážou vyhodnotit, aby poskytla uživatelům co nejosobnější zážitek.
Nenechte si ujít:
Intel připravuje čtyřjádrové procesory pro notebooky

Válka procesorů Intelu a AMD nekončí

Procesory v roce 2008 - revoluce či evoluce?

AMD představilo na CeBITu své první 45nm procesory

Detaily o nízkoenergetických procesorech Atom od Intelu

Intel odhalil detaily o čipech Dunnington a Tukwilla a architektuře Nehalem

Z dechu pacientů dokáže určit diagnózu zařízení od Intelu

Morph – nová koncepce od Nokie na bázi nanotechnologie