Hlavní navigace

Intel přichází s prvním teraflopovým procesorem pro stolní PC

1. 6. 2017

Sdílet

 Autor: Intel
Souboj Intel vs AMD se opět rozhořívá naplno. Intel do něj nasazuje Core i9, osmnáctijádrový procesor, jako odpověď na šestnáctijádrový Threadripper od AMD.

Core i9 Extreme Edition i9-7980XE je podle svého výrobce první teraflopový procesor pro stolní PC na světě, čemuž odpovídá také jeho cena 1 999 dolarů, se kterou má jít v průběhu roku do prodeje. Jak společnost uvedla na veletrhu Computex, ještě letos jej doplní také o něco méně výkonné (a levnější) přírůstky do rodiny Core i9, se 16, 14, 12 a 10 jádry.

Oproti svým starším předchůdcům z generace Broadwell mají být ty nové – s kódovým označením Basin Falls – o 10 % až 15 % rychlejší. A pokud by na vás byly až příliš drahé, Intel v nejbližších týdnech nabídne rovněž nové přírůstky do série Core i7, které budou zhruba čtyřikrát levnější. Intel tak vyložil své karty a očekává se, jak zareaguje AMD, ačkoliv se předpokládá, že přinejmenším bude muset jít dolů s cenou svých procesorů Threadripper.

Z tohoto i dalších nedávných kroků Intelu je zjevné, že se zaměřuje na novou generaci pařanů, kteří nejen hrají, ale svou hru také streamují na sociální sítě, pro což se hodí právě další jádra, která krom toho zvládnou ještě například i přehrání hudebního podkladu na pozadí.

Intel těmto aktivitám říká „megatasking“ a vnímá je jako skvělou příležitost pro udržení poptávky po procesorech s ještě více jádry. Slovy marketingového manažera Intelu Tonyho Very jsou už dnes totiž „hráči tvůrci obsahu“.

Jednou z nejzajímavějších featur nových čipů (ne všech) je něco, co Intel nazývá aktualizovanou verzí technologie Turbo Boost Max, s pořadovým číslem 3.0. Ta dokáže vybrat jedno „nejlepší jádro“, kterému pak přiřadí ty nejnáročnější procesy, čímž se v důsledku zvyšuje celkový výkon procesoru. Nejnovější verze této technologie pak umí takto selektovat ne jedno, ale rovnou dvě „nejlepší jádra“.

Nakonec nepřekvapí, že Intel nedoporučuje chlazení nové série vzduchem. Prodávat k nim bude speciální chladič TS13X pracující na bázi propylenglykolu, a to za cenu od 85 do 100 dolarů. 

Byl pro vás článek přínosný?