Hlavní navigace

Intel s předstihem uvolní nové 32nm serverové čipy Xeon

24. 9. 2009

Sdílet

Společnost Intel hodlá zahájit výrobu další generace svých čtyř-jádrových serverových čipů Xeon před plánovaným termínem. V prvních systémech by se tak čipy mohly objevit již v prvním čtvrtletí příštího roku.

„Jsme na cestě k zahájení produkce v prvním čtvrtletí“ řekl Kirk Skaugen, vicepresident a generální manažer serverové platformy Intelu, během rozhovoru na Intel Developer Fóru. Pro systémové a serverové tvůrce by pak prý nové čipy mohly být k dispozici ve stejném časovém horizontu.

Čipy, které jsou součástí řady procesorů Xeon 5000, budou vyráběny pomocí 32nm procesu a jsou založeny na mikroarchitektuře Westmere. Oproti svým předchůdcům, vyráběných použitím 45nm procesu, mají přinést velké množství aktualizací.

Westmere je nástupcem mikroarchitektury Nehalem, která je základem stávajících serverových čipů Xeon 5500. Samotný Nehalem přináší řadu výkonových vylepšení pomocí integrace paměťového řadiče, který procesoru poskytuje rychlejší přístup do paměti. Stejně tak Nehalem umožňuje zrychlit komunikaci mezi CPU a dalšími komponentami systému, jako je např. grafické karta.

„Westmere přinese zlepšení výkonu a také energetické výhody realizované z nových technologií použitých v moderním výrobním procesu“ řekl Skaugen. Podle oficiálních informací Intelu snižuje čip Westmere snižuje únik energie až 30 krát ve srovnání s 45nm výrobním procesem.

Westmere přidává novou instrukční sadu pro rychlejší šifrování a dešifrování dat, pojmenovanou jako Advanced Encryption Standard (AES). „To by mohlo pomoci zabezpečit data uložená v serverech a cloudu“ myslí si Skaugen. Čip také obsahuje nové funkce, které se o data postarají ve virtualizovaných prostředích. Nové čipy budou schopné spustit dvě vlákna na jednom jádru, což znamená, že na čtyř-jádrových čipech bude moci běžet až osm vláken současně.

Na Developer Fóru Intel dále také předvedl svůj první 22nm wafer. Podle Paula Otelliniho, který se představení nové technologie ujal, bude čip obsahovat 364 milionů bitů paměti SRAM a více než 2,9 miliardy tranzistorů. To vše na ploše o velikosti nehtu.

22nm proces bude používán při výrobě čipů založených na mikroarchitektuře Sandy Bridge, což bude další nástupce mikroarchitektury Nehalem. „Sandy Bridge bude zahrnovat nové grafické jádro a nové instrukční sady, které by mohly zvýšit výkon systému“ slibuje Otellini.

Společnost očekává, že k 22nm výrobnímu procesu se přesune asi ve čtvrtém čtvrtletí roku 2011. Se zavedením 15nm procesu pak počítá na rok 2013.