Hlavní navigace

Intel: Šestijádrové procesory přijdou už v září!

21. 8. 2008

Sdílet

Na probíhající konferenci IDF ohlásila společnost Intel, že je připravena vypustit na trh již během září nové šestijádrové procesory s kódovým označením Dunnington.

Na probíhající konferenci IDF ohlásila společnost Intel, že je připravena vypustit na trh již během září nové šestijádrové procesory s kódovým označením Dunnington.

Po dvou letech tak budou sesazeny z vrcholné pozice mezi x86 procesory čtyřjádra a budou nahrazena – zatím alespoň v oblasti serverů (neboť o desktopových a natož mobilních verzích Dunningtonu se zatím nemluví) - šestijádrovými modely,

Pat Gelsinger, senior viceprezident a generální manažer Intelu (na fotografii pod článkem), informoval o tom, že první šestijádrový procesor bude mít označení Xeon X7460 a bude vyroben 45nm technologií. Podle Gelsignera by měla velká cache a další dvě jádra přinést výrazný nárůst výkonu oproti dosavadním čtyřjádrovým řešením.

Podle vyjádření Intelu nový Xeon X7460 s 16MB L3 cache už stihl překonat několik světových výkonnostních rekordů. Prolomil například limit milionu transakcí za minutu ve standardním benchmarku TPC-C měřícím výkon na osmipaticovém serveru IBM System x 3950 M2. Detaily měření lze najít na stránkách Intelu.

Dan Olds, hlavní analytik Gabriel Consulting Group říká, že tímto krokem Intel výrazně předstihuje konkurenční AMD, které zatím podobné řešení s kódovým označením Istanbul plánuje uvést až v druhé polovině roku 2009, tedy zhruba rok po vypuštění Dunningtonu. V roce 2010 pak AMD chystá dvanáctijádrový procesor Magny-Cours, který by měl být pravděpodobně spojením dvou šestijader. Olds říká, že šestijádrové čipy jsou výrazným posunem kupředu a podle benchmarků je jejich výkon opravdu znatelně vyšší a nemá proto obavu, že by o ně zákazníci neměli zájem. Zatím však nebyla specifikována spotřeba těchto čipů a jejich nároky na chlazení, což jsou také neméně důležité otázky.

Dan Olds dále říká, že AMD se tímto krokem Intelu dostane pod tlak i v serverové oblasti, neboť Dunningtony budou výkonnější, než jakýkoliv současný procesor od AMD a budou pravděpodobně vítězit i poměrem ceny a výkonu. Takže je možné, že podíl AMD na serverovém trhu se opět citelně zmenší. Již nyní se řada firem podle Oldse přesouvá od serverových řešení s čipy AMD k Intelu.
Nenechte si ujít:
Intel přidá novým Core procesorům funkci turbo

AMD: konkurenční boj s Intelem o X86 platformu přituhuje

Intel snižuje ceny procesorů, AMD je pod tlakem

Procesory v roce 2008 - revoluce či evoluce?

Jim McGregor, analytik ve společnosti In-Stat však dodává, že stále široké spektrum dnes dostupného softwaru nedokáže využít ani čtyřjádrové čipy a tak je výhoda šesti jader sporná. Pokud by se měl on sám rozhodnout, asi by úplně přeskočil šestijádrové procesory a kupoval až počítače s osmijádrovými čipy – tento počet bude moci nabídnout architektura Nehalem, která přijde na trh ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku, takže nebude nutné příliš dlouho čekat.



Zdroj: Computerworld.com