Hlavní navigace

Intel: Technologie Light Peak pro rychlé spojení počítačů s periferiemi je hotova

9. 1. 2011

Sdílet

Výkonný viceprezient Intelu na veletrhu CES potvrdil, že technologie Light Peak je připravena pro implementaci.

Ta má sloužit k rychlému připojení periferií jako jsou monitory nebo externí úložné systémy, nicméně i když se původně očekávalo s využitím optických vláken, bude nakonec založena na měděných vodičích, které jsou levnější.

Technologie LightPeak byla ohlášena v roce 2009 a Perlmutter vysvětluje, že i když se původně počítalo s využitím optických spojů, měď se nakonec ukázala překvapivě dobrá, zatímco s optickými vlákny by byla výrazně dražší. Tím sice není uzavřena možnost využití optiky do budoucna, ale prvotní instalace budou používat konvenční vodiče.

Perlmutter odmítl komentovat, kdy se technologie dostane na trh, neboť to podle něj záleží na výrobci zařízení. Intel původně ohlásil termín uvedení na trh na konci roku 2010 nebo během roku 2011. Technologie slibovala rychlost přenosu 10 gigabitů za sekundu na vzdálenost až 100 metrů, ale je pravděpodobné, že v praxi budou tyto hodnoty nižší.

Využití měděných vodičů Perlmutter obhajuje tím, že pro většinu dnešních operací je tento materiál dostačující. Největší konkurencí pro Light Peak by díky svojí rozšířenosti mělo být USB (zejména v nové revizi 3.0 - více viz článek USB 3.0 : Zájem o nové rozhraní rychle roste) a Perlmutter tvrdí, že na trhu je místo pro obě technologie a že mohou koexistovat společně.