Hlavní navigace

Intel uvedl nejrychlejší desktopový procesor všech dob

15. 2. 2011

Sdílet

Nově představený šestijádrový procesor Core i7-990X postavený na architektuře Westemere je určen pro nejvýkonnější systémy.

I když Intel v lednu představil novou procesorovou architekturu SandyBridge, je vidět, že procesory s kódovým označením Westmere ještě neodepisuje. Včera totiž uvedl šestijádrový model Core i7-990X Extreme Edition, který sám označuje jako vůbec nejrychlejší desktopových procesor všech dob.

Vzhledem k použité architektuře se tedy procesor používá v základních deskách s čipsety řady 5, které nejsou zasaženy chybou se SATA porty, jako je tomu u čisetů řady 6 pro novou generaci procesorů Core s kódovým označením Sandy Bridge.

Základní taktovací frekvence modelu Core i7-990X je 3,46 GHz, disponuje 12 MB cache a spotřebuje 130 wattů. Čip je určený pro nejnáročnější uživatele, 3D umělce, mediální nadšence a pro hráče her. Pomocí technologie označované jako Turbo Boost se procesor podle potřeby může přetaktovat až na 3,46 GHz.

Počítače s tímto procesorem samozřejmě budou i svojí cenou patřit na pomyslný vrchol pyramidy, neboť např. firma CyberPower již ohlásila model Black Mamba s procesorem Core i7-990X Extreme Edition, 12 GB paměti typu DDR3, dvěma grafickými kartami nVidia GeForce GTX 5800 a dvěma disky (64 GB SSD a 2 TB pevný disk) za cenu 4 465 dolarů, což je v přepočtu kolem 80 000 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?