Hlavní navigace

Intel zvyšuje rychlost nízkoenergetických procesorů

29. 3. 2009

Sdílet

Intel rozšiřuje řady svých mobilních čipů Core 2 o nové ultra-nízkonapěťové procesory, díky kterým by měl být přenosný počítač schopen pracovat rychleji, aniž by byla obětována životnost baterie.

Intel v současnosti nabízí ultra-nízkonapěťové (ULV) procesory pro plně funkční, tenké a lehké notebooky, jako je například dražší MacBook Air od Applu či Lenovo ThinkPad X300. Tyto čipy o velikosti desetníku jsou vhodné do malých prostor a spotřebují menší množství energie než konveční laptopové čipy.

U notebooků s novými čipy by se měla zvýšit rychlost aplikací, spotřebují však stejné množství energie jako předchozí čipy. Procesory poběží s pracovní frekvencí 1.60 GHz, zatímco u předcházejících čipů to bylo 1.40 GHz. V závislosti na aplikacích stávající ultrapřenosné notebooky s ULV čipy mohou nabídnout výdrž baterie v rozmezí čtyř až sedmi hodin. „V souvislosti se zvýšením rychlosti by životnost baterie měla zůstat stejná“ říká zdroj obeznámený s plány Intelu. Podle stejného zdroje by pak nové čipy měly být k dispozici již v pondělí jako součást mobilní platformy Intelu Montevina, respektive aktualizované Montevina Plus.

Nově uvedené ULV čipy budou zahrnovat dvoujádrový Intel Core 2 Duo SU9600, který poběží s frekvencí 1,60 GHz, vyrovnávací pamětí 3 MB a 10Wattovou spotřebou energie a prodávat by se měl za cenu asi 289 dolarů. Další novinkou má být jednojádrový Core 2 Solo SU3500 s frekvencí 1,40 GHz a 3 MB cache za cenu 262 dolarů (ceny jsou pro odběry v množství 1000 kusů).

Dalšími velmi očekávanými přírůstky do rodiny čipů od Intelu jsou také dvou-jádrový SP9600, pracující s frekvencí 2.53GHz, 6MB cache a 25Wattovou spotřebou za cenu 316 dolarů či další čip s dvěma jádry SL9600 s 2.13GHz, 6MB vyrovnávací paměti a nižší spotřebou 17 Wattů, který se bude prodávat za stejnou cenu.