Hlavní navigace

Intelu se dařilo i ve třetím čtvrtletí

16. 10. 2008

Sdílet

Společnosti Intel, která se zabývá primárně výrobou mikroprocesorů, se ve třetím čtvrtletí dařilo a ve své zprávě ohlásila čistý zisk přes dvě miliardy dolarů.

Zatímco konkurent AMD se topí v dluzích a mám vážné obavy, že i za třetí čtvrtletí tohoto roku se bude čistá ztráta pohybovat okolo jedné miliardy amerických dolarů (avšak nechme se překvapit), Intelu se vede dobře a hlásí čistý zisk přes dvě miliardy amerických dolarů (35 miliard korun). Z dalších čísel lze zmínit tržby přes 10 miliard amerických dolarů (180 miliard korun) a provozní zisk přes tři miliardy dolarů (55 miliard korun). V porovnání se stejným obdobím minulého roku si Intel v tržbách polepšil pouze o jediné procento, ale dokázal z nich daleko lépe těžit, čistý zisk vzrostl oproti třetímu čtvrtletí 2007 o dvanáct procent.

Ptáte se, z čeho Intel těžil nejvíce? No především ze svých desktopových procesorů, kde se Intelu tradičně daří a drží zde přibližně tři čtvrtiny trhu, avšak začínají se pomalu ale jistě projevovat i zisky z ultramobilní platformy Intel Atom, kterou výrobce nedávno obohatil i o dvoujádrový model.

V dalším čtvrtletí Intel čeká další růst tržeb i zisků, avšak to je logické, protože lidé před Vánoci pravidelně více nakupují, což se týká i výpočetní techniky, protože stále existuje mnoho těch, kteří si kupují počítač či notebook pod stromeček.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?