Hlavní navigace

Internet bez P2P by ztratil svoji atraktivitu

23. 11. 2008

Sdílet

Jak vyplývá z výzkumů provedených firmou D-LINK, řídí se uživatelé při výběru poskytovatele internetu mimo jiné možností stahování z neautorizovaných sítí odkazů.

CS24

Jak vyplývá z výzkumů provedených firmou D-LINK, řídí se uživatelé při výběru poskytovatele internetu mimo jiné možností stahování souborů z neautorizovaných sítí odkazů.


„Kdyby byla zkoumaná skupina lidí zbavena možnosti stahovat soubory z internetu, 10% procent z nich by se rozhodlo pro levnější připojení o nižší propustnosti, a 6% procent dotázaných by zcela rezignovalo na možnost připojení.“ I toto se dočteme v oficiální zprávě, přiložené k výsledkům výzkumu.

„Znemožnění stahování z nelegálních odkazů by znamenalo ztrátu přitažlivosti internetu pro nejméně 37% respondentů. Jen 31% z nich si myslí, že by v takovémto případě o ztrátu atraktivity nešlo,“ dodává D-LINK. Pro 27% dotázaných je síť WWW hlavně zdrojem nekomečních multimediálních odkazů.





Sesbíraná data popisují, jak se uživatelé stavějí k možnosti používat programy, umožňující výměnu odkazů a dat. 23% dotázaných přiznává, že stahuje nelicencované materiály, chráněné autorským zákonem. 36% na tom nevidí nic špatného a 44% respondentů nemá jednoznačný názor. Výše uvedený postup odsuzuje 21% z celkového počtu oslovených uživatelů.

V anketě byla také otázka, co by měly učinit osoby, které již nelegální data stáhly. Čtyři z deseti uživatelů si myslí, že není potřeba dělat nic, každý desátý je pro zakoupení originálních nosičů s daty a každý dvacátý myslí, že koupi stojí za to provést jen tehdy, splňuje li obsah materiálu očekávání.

Beztrestné stahování?

Uživatelé stahují data také proto, že se cítí beztrestní – vypovídají o tom výsledky jiného výzkumu, tentokrát prováděného firmou Entertainment Media Research. Z těch vyplývá, že dvě třetiny respondentů by skončily se stahováním pirátských kopií, v případě vyšších trestů. Jiným motivem k omezení této činnosti by mohla být různá omezení, realizovaná samotnými poskytovateli internetových služeb. V tomto kontextu by se potencionální hrozba odstřižení pirátů-recidivistů od sítě mohla zdát velmi účinná.

- - Adam Kencki