Hlavní navigace

Internet Explorer 6 a 7 je ohrožen novým nebezpečným kódem

23. 11. 2009

Sdílet

Dosud neznámý hacker se pochlubil novým útočným kódem, který by mohl být použit k průniku do počítačových systémů, jejichž součástí jsou starší verze webového prohlížeče Internet Explorer od Microsoftu.

Kód byl neznámým hackerem zveřejněn prostřednictvím elektronické konference Bugtraq. Podle společnosti Symantec, zabývající se počítačovou bezpečností, nový kód nemusí vždy fungovat správně, přesto hrozí riziko jeho použití pro instalaci neautorizovaného softwaru v počítači poškozeného.

„Symantec provedl další testy, které potvrdily, že problémovým kódem jsou ohroženy verze IE6 a IE7“ napsala společnost na svých oficiálních stránkách. „Očekáváme, že se stane [kód] plně funkčním již v blízké budoucnosti.“ Podle Symantecu se internetoví kriminálníci kódu zatím nechopili, přesto se však z důvodu velké popularity Internet Exploreru rozhodl uživatele raději varovat již nyní.  Problém je o to závažnější, že prohlížeče IE6 a IE7 dohromady představují asi 40 procent celého trhu.

Nebezpečnost kódu potvrdila i bezpečnostní konzultantská firma Vupen Security, která ještě upřesnila, že napadeni mohou být uživatelé prohlížečů IE6 a IE7 běžících na OS Windows XP se Service Packem 3. Ani jedna společnost nebyla schopna prokázat, že by se potencionální útok mohl vztahovat i na nejnovější prohlížeč od Microsoftu, Internet Explorer 8.

Na Microsoft je tak nyní vyvíjen velký tlak, který ho nejspíše brzy přinutí vydat rychle nouzovou opravu. Další oficiálně plánovaný opravný balíček je totiž plánován až na 8. prosince. Sám Microsoft zatím nebyl problém sto komentovat.

Byl pro vás článek přínosný?