Hlavní navigace

Internet Explorer 8: pozor na únik citlivých informací v privátním režimu

9. 9. 2008

Sdílet

InPrivate mód, nová funkce druhé betaverze Internet Exploreru, nezajišťuje takové soukromí uživatelů, jaké bylo Microsoftem propagováno. Informoval o tom americký server z rodiny IDG, NetworkWorld.

InPrivate mód, nová funkce druhé betaverze Internet Exploreru, nezajišťuje takové soukromí uživatelů, jaké bylo Microsoftem propagováno. Informoval o tom americký server z rodiny IDG, NetworkWorld.

Tato funkce nejnovějšího internetového prohlížeče od Microsoftu má za úkol vymazat historii navštívených stránek a další osobní data, která jsou pro každého uživatele shromažďována a ukládána během procházení internetem. Díky možnosti ukrýt historii navštívených stránek před zvědavým partnerem nebo zaměstnavatelem bývá funkce výstižně nazývána „porno režim“.

Výsledky testů holandských společností Webwereld a Fox IT však potvrzují, že pro odborníky a soudní znalce je přesto snadné historii obnovit.

„Privátní režim je spíše kosmetickou záležitostí, pro soudní znalce je získání historie navštívených serverů otázkou chvíle,“ říká Christian Prickaerts, soudní expert z Fox IT.

Internet Explorer 8 beta 2 chrání obsah odesílaných formulářů a další citlivé informace tím, že neukládá jakékoli cookies. Kromě toho nezaznamenává navštívené weby do registru Windows.

Přesto jsou odborníci schopni rekonstruovat chování uživatelů a historii navštívených serverů. „Zbytkové informace v souboru pro ukládání historie mi stále umožňují zjistit, které stránky uživatel navštívil,“ říká Prickaerts.

InPrivate režim také nezabrání ukládání stažených stránek do cache prohlížeče. Uživatel snažící se o větší soukromí sice může obsah cache ručně smazat z pevného disku, ale takto smazaná data lze snadno obnovit běžnými nástroji používanými během vyšetřování.

Inprivate mód tedy zajišťuje podobné „soukromí“ jako prohlížeče Firefox 2 a 3, které též při ukončení práce s internetem pouze vymažou kompromitující soubory.

Podle vyjádření Microsoftu slouží InPrivate režim v Internet Exploreru pouze ke vzájemnému skrytí historie mezi více uživateli sdílejícími jeden počítač, nikoli o ochranu soukromí před odborníky a policií.

Zdroj: NetworkWorld.com

Viz také:
Internet Explorer 8 nabídne prohlížení stránek bez historie a dočasných souborů

Autor článku