Hlavní navigace

Internet Explorer po osmé – vyplatí se?

1. 5. 2008

Sdílet

Na sedmé verzi nejpopulárnějšího webového prohlížeče se ještě neusadil prach a testeři již mají k dispozi...


Na sedmé verzi nejpopulárnějšího webového prohlížeče se ještě neusadil prach a testeři již mají k dispozici jeho nástupce. Co přinese IE8 uživatelům? A máme vůbec důvod
se na něj těšit?

Na počátku března roku 2008 spatřila světlo světa první veřejná betaverze nové generace nejpoužívanějšího webového prohlížeče. Prvním uživatelům tak byl uvolněn Internet Explorer s pořadovým číslem osm. Tato betaverze není v žádném případě popisem toho, jak bude vypadat hotový IE8, až jej Microsoft uvolní pro všeobecné použití. Cesta k finální verzi produktu je ještě relativně dlouhá. Přesto nám již ukazuje některé z nových funkcí budoucího IE8 a především máme možnost pozastavit se nad filozofií, kterou se Microsoft rozhodl při vývoji nového prohlížeče aplikovat. Na co se tedy můžeme těšit?

Pozadí

IE8 přichází relativně rychle po svém předchůdci, Internet Exploreru 7. IE7 byl vyvinut pro uvolnění společně s novým operačním systémem Windows Vista, současně je ale dostupný i pro starší Windows XP. „Sedmička“ přitom byla první verzí Internet Exploreru po pěti letech (předchozí verze 6 spatřila světlo světa v roce 2001 a byla vydána jako součást Windows XP). Za tuto dobu prohlížeč značně zastaral a byl technicky předběhnut konkurencí. IE7 přinášel ve své době již standardní vlastnosti jiných prohlížečů – podporu RSS, prohlížení v panelech atd. Přesto IE7 není dokonalý – a konkurenci po technické stránce nedohnal.
Vývoj osmé verze ukazuje na fakt, že Microsoft se rozhodl s tímto problémem něco udělat. Vše ale zatím naznačuje, že půjde spíše o evoluční změny přidávající několik vlastností a zlepšující jak kompatibilitu aplikace s webovými servery, tak její bezpečnost.

Co je nového

Uživatelské rozhraní betaverze se podobá předchozímu IE7. Protože lze předpokládat, že se do vydání plnohodnotné verze IE8 ještě změní, respektive že bude dále upravováno, zmíníme se o něm jen krátce. Na rozdíl od IE7 zobrazuje standardně nabídku příkazů – tedy hlavní menu. Další významnou a na první pohled patrnou změnou je, že IE8 v adresním panelu zvýrazňuje název domény, v níž je právě zobrazená stránka. Tato funkce byla zavedena zřejmě z bezpečnostních důvodů jako pasivní ochrana v případě phishingového útoku. Rozmístění a podoba tlačítek a hlavních ovládacích prvků se neliší od předchozí verze, na svém místě zůstala i funkce pro vyhledávání na webu, nástroje, ikona zobrazující přítomnost RSS kanálu atd. Pokud jste zvyklí používat IE7, na IE8 si zvyknete okamžitě – přechod je z hlediska zaučení uživatele podstatně jednodušší než při upgradu z verze 6 na verzi 7.

Novinky a vlastnost

IE8 přichází se třemi nejvýznamnějšími uživatelskými vlastnostmi a s jednou, která je důležitá pro vývojáře webů.
Podívejme se nejprve na ty uživatelské.
První z nich je tzv. „centrum aktivit“. Aktivitami se rozumí kontextové služby, které umožňují zjišťování doplňujících informací, případně zajišťování čehokoliv na základě informací z právě procházené webové stránky. Microsoft uvádí, že pomocí „aktivit“ lze typicky buď dohledávat další data, nebo data posílat jiným aplikacím. Prakticky to funguje tak, že si uživatel na stránce otevře kontextové menu, ze kterého si vybírá možnosti, co provést se zobrazeným obsahem. Princip této funkce je analogický s kontextovým vyhledáváním známým z prohlížeče Firefox.
Další novinkou, tentokrát o něco originálnější, je funkce „WebSlices“. Principem je, že tvůrce webové stránky označí jako „WebSlice“ její často aktualizovanou část. Uživatel tuto část umístí mezi své oblíbené odkazy – přesněji řečeno do nástrojového panelu. Internet Explorer při aktivaci takového odkazu načte příslušnou část webové stránky a zobrazí ji. Ovšem ne v novém okně, ale v malém rámečku, který se otevře pod tlačítkem s odkazem.
Tato funkce připomíná RSS záložky, známé z jiných webových prohlížečů, ale se dvěma rozdíly. Především nemá s RSS technologií nic společného. A za druhé, je oproti ní více multimediální. Zatímco RSS záložka může obsahovat pouze text a ikonu, WebSlice má schopnost zobrazit malý rámeček s grafikou a případně i s aktivními prvky. Celá tato technologie se tak blíží spíše k ideji „on-line widgetů“. IE samozřejmě nabídne i možnost otevření celé webové stránky s WebSlice.
Další novinkou, zajímavou jak z uživatelského, tak i z programátorského hlediska, je vylepšená podpora doplňků. Také předchozí verze Internet Exploreru podporovaly a podporují doplňky zpřístupňující nové funkce. Je jich však málo a jejich možnosti jsou omezené. To se má nyní změnit, jednak s příchodem nového mechanizmu jejich správy, jednak technologií, které mají usnadnit jejich programování. IE8 by se tak mohl dočkat doplňků ve smyslu, jak je znají uživatelé Firefoxu, případně jiných prohlížečů. Zda bude existovat dostatečná ochota tyto doplňky vyvíjet, či zda bude možné konvertovat ty stávající na tuto platformu, nejsme v současnosti schopni říct.
Jednou ze snah Microsoftu je již u několika verzí připravit Explorer tak, aby byl více kompatibilní s formálními webovými standardy. Vzhledem k tomu, že je současně nutné zachovat jeho kompatibilitu s předchozími verzemi IE, je to velmi komplikovaný boj. Verze 8 proto přichází s novým režimem renderovacího jádra. IE8 tak bude mít tyto režimy tři. První z nich bude emulovat IE5 a starší. Druhý bude identický s IE7, třetí pak „nativní“ a nejvíce respektující webové standardy. IE8 bude dále podporovat CSS 2.1 a bude obsahovat vylepšení v překladu HTML, v práci s formuláři a v dalších oblastech.

Kdy to bude?

IE8 se pravděpodobně nedočkáme letos. Nejpravděpodobnější je jeho uvolnění asi za rok od první betaverze (i když není vyloučeno, že Microsoft překvapí). Do té doby se může změnit ještě hodně a o známých úpravách vás budeme samozřejmě informovat. V současnosti to vypadá, že IE8 je ve vývoji Internet Exploreru spíše malým evolučním krokem, který má pomoci dohnat obrovský technologický náskok konkurenčních prohlížečů. IE8 přinese několik nových vlastností, které by měly být plusem jak pro uživatele, tak pro tvůrce webů. Stejně tak ale může přinést novou nekompatibilitu s ostatními webovými prohlížeči. Technologie WebSlices se například využije jedině v případě, pokud ji bude podporovat dostatečné množství prohlížečů. Pokud zůstane jen u IE, mohla by se stát novou formou dnes již deset let zapomenutých aktivních kanálů. Vylepšení jako centrum aktivit (nebo nová odkazová lišta), či vylepšená ochrana před phishingem jsou spíše něčím, co je již v oblasti prohlížečů standardem. V případě Microsoftu se tak jedná o dohánění již vykonaného.

(Ne)těšte se

Veřejnou betaverzi Internet Exploreru 8 je možné již dnes stáhnout z webových stránek Microsoftu (odkaz uveden výše). Pokud jste techničtí nadšenci, vyzkoušejte si ji. IE8 nemá žádnou „zabijáckou“ funkci, která by vás přiměla si jej okamžitě nainstalovat – a nás domnívat se, že změní svět. Pravý okamžik k hodnocení nastane až tehdy, kdy bude vydána a veřejně dostupná hotová verze. Do té doby může Microsoft implementovat mnoho nových funkcí. Ale bude muset také zodpovědět mnoho otázek. Jednou z nich je, zda má být nový IE8 podporován také na „starých“ Windows XP? S ohledem na relativně rychlý vývoj nové verze operačního systému, která by snad mohla spatřit světlo světa již na přelomu dekád, je možné, že odpověď na tuto otázku bude „nikoliv“.
8 0193/pZAJ ?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku