Hlavní navigace

Internet může začít kolabovat podobně jako doprava ve velkoměstech

9. 4. 2008

Sdílet

Zejména velké servery, jež poskytují na svých stránkách nejrůznější videa, jako například YouTube, velmi zatěžují kabelovou síť. Měděné sítě byly projektovány pouze pro hlasová volání a ne pro datové přenosy.

Podle některých expertů stojí internet před novou globální hrozbou. Nejedná se o nový typ zákeřného viru nebo trojského koně, ale měděné kabely již nejsou schopny zvládnout nápor přenášených dat. Zejména velké servery, jež poskytují na svých stránkách nejrůznější videa, jako například YouTube, velmi zatěžují kabelovou síť. Podle odhadů odborníků by se bez investic do nových technologií mohl internet během dvou let zhroutit. Problém je zejména v tom, že měděné sítě byly projektovány pouze pro hlasová volání a ne pro datové přenosy.

Larry Irving z Internet Innovation Aliance přirovnal dnešní situaci k dopravním kolapsům ve velkých městech. „Ulice ve městech jako je Londýn nebo New York byly projektovány pro určité množství dopravy. V určité denní době můžeme cestovat a v jiné čekáme v zácpě. Města nejsou uzavřená, jen se doprava zpomalila,“ řekl Irving. Podobný osud by zřejmě čekal i internet, a s přechodem na optické kabely je proto nutné začít co nejdříve. Tento měsíc začíná nabývat konkrétní podobu plán největších světových poskytovatelů internetového připojení, jež si klade za cíl tento přechod realizovat. Projekt by měl skončit v roce 2012 a bude stát zhruba 200 miliard dolarů.

Viz také:
Krátce po sobě byly přerušeny hned tři podmořské optické kabely
DNSSEC: Doména cz má být bezpečnější
Ministerstvo vnitra spustilo projekt proti kybernetickým hrozbám

Byl pro vás článek přínosný?