Hlavní navigace

Internet v letadlech, další kolo…

30. 9. 2013

Sdílet

 Autor: © erinphoto10 - Fotolia.com
Americký federální letecký úřad uvažuje, že odstoupí od svého zákazu používání elektronických zařízení během startu a přistání civilních letadel.

Zákaz používání prakticky všech elektronických zařízení na palubě letadel nepochybně tíží všechny cestující a je to jen jedna z dlouhé řady nepříjemností, které v poslední době leteckou dopravu pronásledují. Je pravda, že některé potíže navigačních přístrojů letadel byly spojovány právě s elektromagnetickým rušením, ale vlastní zákaz byl spíše preventivní, protože žádné studie jasný vliv neprokázaly. Bylo by to ostatně smutné, pokud by životně důležité systémy letadel byly takto zranitelné vůči naprosto běžným zařízením.

Bude to ale zřejmě první věc, která se u leteckých společností změní pozitivnějším směrem, pokud budeme vycházet ze zpráv přicházejících od leteckého úřadu Spojených států (FAA – Federal Aviation Administration). Zákaz používání elektronických zařízení při letech ve výškách do 3 kilometrů by mohl být zrušen již v roce 2014. 28členná komise by měla podepsat rozhodnutí již toto pondělí. Komise byla sestavena organizací FAA a lze tedy očekávat, že se bude jejími doporučeními řídit a implementovat je v praxi.

Je možné, že zařízení bude nutné přepínat do „režimu v letadle“ a tedy vypínat mobilní modemy. Mezi povolenými přístroji tedy budou pouze ta využívající konektivitu Wi-Fi, ať už se jedná o tablety, čtečky, notebooky nebo přehrávače MP3. Podle odborníků mobilní telefon hledající síťového operátora vyzařuje radiové vlny o větší energii, než je to v případě připojení přes Bluetooth nebo Wi-Fi a jsou tedy oprávněně považovány na zdroj elektromagnetického rušení. Nicméně i v případě, že by FAA mobily povolila, na americkém území spadají ještě pod Federální komunikační komisi (FCC – Federal Communications Commission), která by také musela autorizovat mobilní telefony pro použití v letadlech a především pro jejich připojení do pozemské sítě vysílačů.

Rozhodnutí amerických úřadu značně ovlivní i evropský kontinent a letecké společnosti s napětím očekávají jejich rozhodnutí. Samozřejmě tu jde i o obchod, protože všem zúčastněným utíká potenciální zisk na dotčeném mobilním provozu.

Zatím uveřejněné analýzy jednoznačně prokázaly, že zařízení běžící na nižším vyzařovacím výkonu – jako například telefony, které jsou již do sítě připojené a nehledají jiný vysílač – jsou bezpečné a neprokázal se u nich žádný negativní dopad. Neoficiálně se samozřejmě mluví o tom, že uživatelé svá zařízení během posledních let stejně nevypínali a tedy dosavadní bezproblémový provoz je důkazem, že vliv je zanedbatelný.

Autor článku