Hlavní navigace

Internetové rádio – bezplatný a fantastický svět hudby - 5.díl

20. 5. 2020

Sdílet

 Autor: © Hanik - Fotolia.com
Možná jste zaslechli něco o službě Sonos Radio, která nabízí poslech tisíců internetových rozhlasových stanic na svých zařízeních Sonos. Poslech internetového rádia si však můžete užít i jinak.

Předcházející díl

 

Trpíte ponorkovou nemocí neboli máte ponorku? Potřebujete se uvolnit? Existuje několik možností, jak se zbavit nahromaděného napětí a jednou z cest může být třeba i poslech internetového rádia.

Jak naladit internetové rádio – pokračování

Podle našeho názoru jsou skutečná internetová rádia nezávislá, pečlivě vybraná a volná, tj. nejsou vázána na žádnou korporátní firmu, nejsou provozována počítačem a nejsou nákladná. Na stanici, jakou je například KCRW-Eclectic24, třeba neuslyšíte ani hlas moderátora a ani se vám nezobrazí žádné značky metadat, z nichž by bylo možné rozpoznat přehrávanou skladbu a interpreta či autora. A v takovém případě určitě přijde vhod taková služba, jako je třeba Shazam, která dokáže skladby identifikovat. Na serverech rozhlasového studia pak může být předem nastaveno přehrávání skladeb na několik hodin nebo dokonce až dnů.

K pestrému obsahu nabízeného internetovými rádii můžete přistupovat i pomocí vpravdě luxusním způsobem. Na obrázku vidíte elegána Musica od firmy Como Audio.

Odchylky ve schématu, resp. pestrost při výběru skladeb, hudební motivy vložené v přechodech mezi skladbami, to všechno naznačuje přítomnost živé bytosti a žádného algoritmu. To vše pak přispívá k celkové estetičnosti a strukturování playlistu (seznamu přehrávaných skladeb). A v případě potřeby je možné vysílání ztišit. Nedávno jsme na rádiu Eclectic24 poslouchali jednohodinový příval klasického drsného folku Sam Stone a Illegal Smile, který byl v podstatě o jedné zprávě týkající se úmrtí Johna Prine a o tom, že někdo v této rozhlasové stanici pro něj dost truchlil a poslal nějaký finanční obnos.

 

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?