Hlavní navigace

Internetové úložiště Hellspy končí. Uživatelům vrátí část peněz

8. 3. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Internetové úložiště Hellspy přestane od 1. dubna fungovat. Jeho provozovatel to zdůvodňuje novelou autorského zákona. Uživatelům, kteří měli předplacené kredity na delší období, vrátí poměrnou část peněz.

Už od ledna provozovatel populárního úložiště omezil platnost zakoupených kreditů na dva měsíce. 

„Nová právní úprava zásadně mění stávající právní rámec, přičemž je ale do značné míry nejasná a na online platformy uživatelského obsahu klade nepřiměřená břemena, když je mimo jiné fakticky vede k provádění aktivní filtrace obsahu. S novou právní úpravou nesouhlasíme, nicméně vzhledem k našemu postoji postupovat vždy legálně a předcházet sporům ji budeme respektovat,“ uvádí Hellspy ve stanovisku, které zobrazuje na homepage.

Loni v listopadu přitom úložiště uzavřelo přelomovou dohodu s Novou, Primou a Óčkem. Tehdy nasadilo automatické filtry, které se snažily zamezit stahování pořadů těchto tří stanic. Server Novinky.cz zároveň připomněl, že od začátku roku nefunguje na Hellspy hledání souborů.

Jiné tuzemské úložiště – Uloz.to, dál funguje. I to ale pozměnilo vyhledávání souborů. „Nově je k dispozici více vyhledávačů. Ve vyhledávacím poli si vyberte ikonku z nabídky a zvolte vyhledávač, který vám bude nejvíce vyhovovat. Tato změna reaguje na úpravy v evropské legislativě a vrátit původní vyhledávač zpět již není možné,“ uvádí se na webu úložiště.

Byl pro vás článek přínosný?