Hlavní navigace

Známe dosud nezveřejněné informace o Windows 8

29. 6. 2010

Sdílet

Windows 8 mají být (jak jinak než) revolučním počinem redmondských vývojářů. Těšit se můžeme na rozpoznávání obličejů nebo téměř okamžité starty.

Krátce po uvedení Windows 7 na trh se začalo mluvit o jejich nástupci s kódovým označením Windows 8, u nichž by chtěl redmondský gigant dodržet tříletý odstup mezi uvolněním Windows Vista a Windows 7 a uvést je na trh v průběhu roku 2012. Na povrch prosákly i informace o podpoře 128bitových procesorů. Na neoficiálních stránkách společnosti Microsoft se však v posledních dnech začaly objevovat údajné interní dokumenty Microsoftu, které nám umožnily nahlédnout připravovaným Windows 8 pod pokličku o něco více.

Jednotlivé dokumenty se poprvé objevily na italském webu Windowsette, který tak údajně obdržel utajované snímky prezentace vymezující směr, jakým se budou Windows 8 ubírat. Odtud si přísně tajné snímky našly cestu na anglické weby včetně Microsoft Kitchen a Microsoft Journal, které tyto snímky naservírovaly veřejnosti.

windows 8-vyvojovy-cyklus

Interní dokumenty, které subjektivně budí spíše dojem opravdovosti než padělků, poskytují obsáhlý a ucelený grafický pohled na koncept připravovaných Windows 8. Dočkat bychom se měli opravdu rychlého nabíhání systému, podpory rychle se rozvíjejících typů připojení včetně USB 3.0 a Bluetooth 3.0 nebo implementace pokrokových technologií, jakou je například rozpoznávání obličejů. Systém by měl navíc podporovat i nové typy displejů a zařízení včetně bezdrátových 3D a HDTV přístrojů. Nabídnout by měl i snazší rozpoznání vyskytlých problémů a jejich následnou opravu.

Co se specifických podrobností týče, nejsou uniklé dokumenty příliš obsáhlé. Zato nabízejí vizuální pohled, v němž se jako nejpodmanivější vlastnost nových Windows jeví právě rozpoznávání obličejů. Webové kamery jsou již dnes přítomny prakticky ve všech noteboocích a videokamery umístěné na čelních stranách se rychle prosazují i u nových smartphonů. Je tedy logické, že se Microsoft snaží najít způsob, jak těchto hardwarových prostředků využít. V dokumentech se píše, že by nové Windows 8 měly dokázat samostatně zaznamenat přítomnost  uživatele a automaticky jej přihlásit.

windows-8-prihlasovani-rozpoznavani-obliceje

Snad nejklíčovějším prvkem by ale mohlo být vyřešení bolestivě pomalých startů počítačů s operačními systémy Windows, za než jsou v Redmondu často kritizováni. Jedna z konkurenčních výhod připravovaného operačního systému Chrome OS je jeho okamžitá pohotovost, která vám dovolí za pár vteřin po stisknutí tlačítka surfovat po internetu, číst e-maily nebo prohlížet svá data téměř okamžitě. Naproti tomu ležérní způsob spouštění počítače s OS Windows je spíše vhodnou příležitostí jít si uvařit kafe.

Není tedy divu, že optimalizované rychlé spouštění je jednou ze současných redmondských priorit. „Počítače se systémem Windows 8 se budou zapínat opravdu rychle, v některých případech téměř okamžitě, a budou tak připraveny na práci bez dlouhých či nečekaných časových prodlev. Když si budou chtít uživatelé přečíst nové e-maily, zjistit aktuální stav sportovních utkání nebo přehrát svá oblíbená multimédia, budou mít po ruce právě svůj počítač, se kterým tyto informace získají tak rychle, jak potřebují,“ píše se v dokumentech.

Dokumenty obsahují i prototyp all-in-one počítače s Windows 8, u kterého je patrná jistá inspirace u kolegů z konkurenční společnosti Apple. Jeho specifikace prozrazují 17“ až 30“ dotykový displej, DirectX GPU, podporu HD videa, přihlašování přes systém rozpoznávající obličeje a hlasové ovládání.

windows-8-all-in-on-pc

CS24

Jak je vidět, cíle Microsoftu, kterých by chtěl s novým operačním systémem dosáhnout, jsou zároveň náročné i velmi působivé. Zatím můžeme jen dumat nad tím, kolik z těchto (údajných) vlastností se ve finální verzi Windows 8 skutečně objeví.

Titulní obrázek: http://tecn0logia.wordpress.com                                                                                                                    Snímky z prezentace: http://msftkitchen.com/2010/06/windows-8-plans-leaked-numerous-details-revealed.html