Hlavní navigace

Invex v kompaktním balení

25. 10. 2007

Sdílet

První půlka sedmnáctého ročníku veletrhu Invex je za námi, což je rozhodně dobrým důvodem ke krátkému souhrnu postřehů a k malému ohlédnutí. Obzvláště proto, že se tam lidé, se kterými jsme mluvili, opět dělili na dva tábory - na příznivce a oponenty.

První půlka sedmnáctého ročníku veletrhu Invex je za námi, což je rozhodně dobrým důvodem ke krátkému souhrnu postřehů a k malému ohlédnutí. Obzvláště proto, že se tam lidé, se kterými jsme mluvili, opět dělili na dva tábory - na příznivce a oponenty.

Než se podíváme do expozic, nabízíme malé ohlédnutí. Jestliže na počátku devadesátých let Invex působil jako jeden velký mejdan IT komunity (expozice pro něj byly dobrou a převážně skutečně reprezentativní záminkou), na přelomu tisíciletí přišlo něco, co by - při zachování názvosloví - bylo možno označit jako kocovinu. Kocovinu, při níž si ale veletrh hrál na to, že je úplně fit.

Letos už si ale Invex/Digitex na nic nehrál. Mejdan skončil, kocovinu jsme přežili a přišel další, úplně normální den. Kdo od něj čekal to, co mohl přinést - výrazně menší plochu expozic a setkání s určitou skupinou zákazníků i partnerů, kteří na Invex nezanevřeli, vyjadřoval spokojenost, kdo měl vyšší očekávání, tvářil se zklamaně. Veletrh prostě jasně ukázal, že není pro všechny - pro určitou skupinu firem však může mít stále smysl.

Otázkou pak je, co bude dál. Budou následovat další a další obyčejné dny? Přijde deprese? Nebo další mejdan? Vzhledem k pokroku v oblasti informačních technologií se sice poslední varianta jeví jako nepravděpodobná, ale na druhou stranu - mejdany jsou věc do jisté míry nevyzpytatelná...


Ministr Ivan Langer, který se také účastnil zahájení letošního Invexu/Digitexu, při prezentaci Ministerstva vnitra ČR.
(zdroj: Veletrhy Brno)

Expozice a produkty

Máme-li mluvit o produktech, začněme u IBM, která se ve svém Systems Trucku chlubila mimo jiné výraznou novou verzí Lotus Notes/Domino verze 8 i dvoujádrovým procesorem Power 6. Na veletrhu ovšem prezentovala i svůj mezinárodní projekt vývoje systémů pracujících s lidskou řečí, na němž se podílí i tuzemské vývojové centrum; k vidění tak byl překlad mluvené řeči v reálném čase (mezi Španělštinou a Angličtinou) nebo korekce výslovnosti angličtiny pro přistěhovalce do USA.

Polskou a rumunskou verzi svého systému Helios Orange si na Invex připravila společnost LCS. Důraz na nové trhy souvisí mimo jiné s jejím vstupem do skupiny Asseco.

Společnost Joyce si na Invex nechala nejen představení několika nových produktů, ale také zcela nového vizuálního stylu - loga, barev i sloganu. Firma se chce nyní hodně soustředit na poskytování služeb a komplexních řešení, z jejích nových produktů jmenujme IP ústřednu Well ePBX-100 pro až 100 účastníků, VoIP bránu Well Gate3512 s integrovaným přístupovým bodem Wi-Fi, VoIP telefon Well YV3 s velkým grafickým podsvíceným displejem a s podporou SIPS nebo Enum, či PowerLine adaptér Well PTI-3114 s reálnou přenosovou rychlostí až 100 Mb/s.

Firma AEC se na Invexu prezentovala novými nebo inovovanými prvky svého komplexního řešení bezpečnosti IT na koncových stanicích TrustPort. Novinkami jsou SSL Proxy a Support Assistant pro vzdálené servisní zásahy, vylepšeny byly například Workstation (antivirový modul byl doplněn o dva další enginy - Dr. Web a VirusBlokAda), Webfilter (přibyly skupiny uživatelů) nebo Internet Gateway (nyní disponuje detekcí animovaných souborů GIF a PDF spamů).

Doprovodný program

I letos Invex doprovázela velká spousta doplňkových akcí (až by se téměř chtělo říci, že expozice na sebe tentokrát vzaly roli doplňku přednášek a konferencí). Velkou pozornost přilákala například konference Svět IT Security věnovaná, jak už název napovídá, horkým tématům IT bezpečnosti, a to především z hlediska podnikových uživatelů. Při příležitosti této akce jsme se sešli i s Klausem Gherim, CTO společnosti Phion. Tato rakouská firma nabízí vysoce škálovatelná bezpečnostní řešení zaměřená na zajištění nepřetržité dostupnosti systémů a na jejich centrální správu, přičemž se soustředí především na střední a velké organizace (mj. na banky). Její hlavní současné trhy - Rakousko a Německo - jsou jí malé a letošní Invex pojala jako příležitost proniknout dále na východ.

K navazování vztahů v obchodním řetězci byl určen Reseller meeting point s expozicemi i prezentacemi v hale G2. Vstup byl pouze na pozvání, takže se pavilonu vyhnul hlavní nápor školní mládeže, která již ve středu veletrh téměř ovládla.

Velkému zájmu návštěvníků se těšily i prezentace projektů webu 2.0 v hale G1. Za všechny zmiňme alespoň projekt rubicus.com, který představuje hosting, e-mail a opravdu značně propracovaný vizuální návrh webu - doslova pro každého - v jednom. V základní verzi je celý balík zdarma.

Další balík informací z letošního Invexu/Digitexu pro vás samozřejmě ještě chystáme.

 

Autor článku