Hlavní navigace

iOS 4.2 připraven, slibuje nové možnosti využítí iPadů ve firmách

5. 11. 2010

Sdílet

Nová verze operačního systému iOS 4.2 otevírá dveře rychlejší adopci tabletů iPad v podnicích.

Podle řady zdrojů již Apple dokončil vývoj iOS 4.2 a má k dispozici finální kód. Veřejně by měl být podle platného rozvrhu uvolněn ke konci tohoto měsíce a zejména uživatelům iPadu přinese řadu novinek dostupných z přístrojů iPhone a iPod Touch (pro něž bude ovšem také dostupná), neboť pro iPad zatím byla k dispozici jen verze iOS 3.2.

Kromě určité limitované firmy multitaskingu, který umožňuje běh aplikací na pozadí má iOS 4.2 přinést iPadům vyšší bezpečnost přístrojů a také spravovatelnost prostřednictvím aplikací třetích stran. Konkrétně jde o nové API pro správu přístrojů, které podporuje vzdálené konfigurování přístrojů, monitorování shody s firemními podmínkami či zamčení tabletu a smazání korporátních dat. E-maily a přílohy mohou být nově chráněny kódem, který je používá současně jako šifrovací klíč a podporována je i bezdrátová distribuce podnikových aplikací bez nutnosti připojovat se k iTunes. Přibyla podpora pro více účtů MS Exchange ActiveSync a pro MS Exchange Server 2010, přičemž účty mohou být integrovány do jedné stránky nebo je možné mezi schránkami jednoduše přepínat. Přibyla také podpora pro SSL VPN u iPadu, která tak rozšiřuje jeho existující podporu standardů WPA2 Enterprise a IPSec. Zmíněná vylepšení byla již dostupná pro přístroje iPhone a iPod Touch s iOS 4, který byl uvolněn letos v červnu, ale na iPadu dosud chyběla.

Mezi další novinky pro iPad pak má patřit možnost seskupení až 20 aplikací do složek (na iPhonu je to jen 12) či nová univerzální e-mailová schránka s možností automatické organizace zpráv.

Pro všechny majitele mobilních zařízeních Applu (tedy i pro přístroje iPhone a iPod Touch) pak spolu s iOS 4.2 přibude slibovaná podpora bezdrátového tisku, kdy je možné poslat soubor pro tisk na jakoukoliv kompatibilní tiskárnu pomocí Wi-Fi a rozšíření se také dočkalo AirTunes, které nyní podporuje i streamované video a fotografie, ne jen hudbu přes Wi-Fi, jak tomu bylo dosud.