Hlavní navigace

iOS 7: Jak si jeho nové funkce vedou v porovnání s Androidem - 3. díl

30. 6. 2013

Sdílet

 Autor: © Christoph Plueschke - Fotolia.com
Prakticky nikdo, kdo letos plánuje koupi nového smartphonu, se nevyhne porovnávání nového systému Applu iOS 7 s konkurencí.

Předchozí díl

Inteligentní hlasové vyhledávání a asistence

V posledním roce Apple předvádí hlasem aktivovanou osobní asistentku Siri jako funkci smartphonu, bez níž nelze žít. Potvrzují to i celebrity, které Apple používá v reklamě – Zooey Deschanel či Samuel L. Jackson.

V tomto kole nicméně Siri čelí vážné konkurenci díky Google Now. Přestože Now není tak úplně osobním asistentem nebo hlasovým uživatelským rozhraním, jeho prediktivní technologie umožňuje organizaci digitálního života jednotlivce v rámci mnoha různých aplikací a služeb.

Kromě aktualizací uživatelského rozhraní a přirozenějšího hlasu – včetně schopnosti hovořit mužským hlasem – získala vylepšená Siri mnohem více kontroly nad hardwarem iPhonu. Uživatelé nyní například mohou zapínat služby typu Bluetooth pouze pomocí svých hlasů, Siri vám v tomhle svědomitě vyhoví. Navíc teď Siri umí inteligentněji odpovídat na odátky díky integraci s Wikipedií, Twitterem a (překvapivě a zároveň dost logicky) s Bingem. (Od Googlu bylo v repertoáru Siri upuštěno.) Lidé z Cupertina také odhalili iOS in the Car, se Siri integrovaný systém, který řidičům umožní bezpečnou a hands-free prohlídku virtuálního světa.

Vítěz: Android. Ale jak se říká, o prsa. Jistě, iOS umožňuje uživateli více kontroly nad jeho zařízením. Nicméně výkonná prediktivní technologie Now je vrcholem produktivity. Jestliže jste ještě nezažili, že by vám telefon řekl výsledky fotbalu či dobu, za kterou dorazíte domů – aniž byste se ho ptali – nezažili jste plný potenciál služby Now.

Streamování hudby

Nová hudební služba Applu byla nejhůře střeženým tajemstvím v oblasti technologií. Nová funkce, známá nyní jako iTunes Radio, přináší streamování hudebních stanic na základě osobní volby uživatele. Služba bude bezplatná a podporovaná z reklam (reklamy ovšem neuvidí uživatelé používající iTunes Match). A samozřejmě bude spolupracovat se Siri.

Je asi nefér přímo srovnávat iTunes Radio s Google All Access, protože Radio má více společného se službami typu Pandory, zatímco Google je možno postavit spíše proti samoobslužným hudebním službám typu Spotify (ano, stále litujeme, že není dostupná v Česku). Zatímco All Access vám vytvoří stanice na základě konkrétní písně nebo interpreta, zároveň vám umožní poslouchat celý sng nebo album na přání – což je skvělá funkce, která v iTunes Radio evidentně chybí (samozřejmě, že budete vždy jen jeden klik od koupě jakékoliv písně pro vaši osobní knihovnu).

Vítěz: Android – prostě proto, že All Access je všestrannější. To se však může v budoucnu, jak se budou oba systémy vyvíjet, dost dobře změnit.

Jsi na řadě, Google

Zatímco Google využil svou vývojářskou konferenci k tomu, aby se pochlubil nějakými skvělými funkcemi přidanými v poslední době do Androidu, fakt, že nepředstavil novou verzi Androidu nás vede k přesvědčení, že nás v brzké době čeká větší, generační oznámení. Co se týče funkce a estetiky, hodil Apple Googlu poměrně mocnou rukavici. Brzy zjistíme, s jakým nasazením ji Google zvedne.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?