Hlavní navigace

iPad 2: U tabletu může praskat krycí sklo, varují odborníci

13. 3. 2011

Sdílet

Uvedení iPadu 2 na trh definitivně potvrdilo, z čeho se tento tablet skládá. Mezi novinky patří i tenčí krycí sklo, které bude náchylnější k praskání.

iPad 2 přináší výkonnější baterii, zmenšený reproduktor, dvojnásobek operační paměti oproti svému předchůdci (512 MB) a také tenčí krycí sklo. Odborníci proto varují, že by mohlo častěji praskat a být náchylnější vůči pádům. Podobným problémem trpí i iPhone 4, více viz článek iPhone 4: Problém praskajících skel skončí u soudu.

Nové krycí sklo v iPadu 2 má tloušťku jen 0,62 mm oproti 0,85 mm u původního modelu. To je navíc přilepeno lepidlem, místo uchycení pomocí panelů, takže při možném neautorizovaném rozebírání nového modelu tabletu také hrozí jeho poškození.

Odborníci z webu iFixit, kteří nový iPad 2 hned rozebrali, detailně popsali všechny jeho součásti. 25wattová baterie pracuje s napětím 3,8 V, zatímco původní model mě 24,8wattový akumulátor. Delší výdrž je tedy dána spíše vylepšením hardwaru než vyšší kapacitou, neboť rozdíl je prakticky zanedbatelný. Procesor A5 nese označená APL0498 a má u prvních modelů iPadů datum výroby z druhé poloviny ledna či první poloviny února. To tedy svědčí o začátku výrobního cyklu nových tabletů. Podle neoficiálních informací by se procesory A5 měly používat i v nové generaci smartphonů iPhone 5.

Mezi další komponenty, která Apple v iPadu 2 použil, patří:

* Toshiba TH58NVG7D2FLA89 16GB NAND Flash
* Broadcom BCM5973KFBGH Microcontroller
* Broadcom BCM5974 CKFBGH capacitative touchscreen controller
* Texas Instruments CD3240B0 11AZ4JT touchscreen line driver
* Broadcom BCM43291HKUBC Wi-Fi/Bluetooth/FM tuner combo chip
* S6T2MLC N33C50V Power Management IC
* ST Micro AGD8 2103 gyroscope
* ST Micro LIS331DLH accelerometer

iFixit také potvrdil, že reproduktor je pouze jeden a poskytuje tedy jen mono zvukový výstup, takže na stereo bude potřeba počkat si na iPad 3. Navíc je velmi malý a je otázka, jak si povede v hlučnějším prostředí. Na druhou stranu je příznivé, že Apple použil pro smontování tabletu tradiční křížové štoubky, které jsou z hlediska rozebírání poměrně dobrou volbou. Detailní přehled všech parametrů nově uvedeného přístroje najdete v článku iPad versus iPad 2: Srovnání dvou generací tabletů.