Hlavní navigace

iPad 3: čtyřjádrové procesory a LTE displeje

20. 1. 2012

Sdílet

 Autor:
Podle reportu agentury Bloomberg začali partneři Applu s výrobou nové generace tabletu iPad, která má mít rychlejší procesor a podporu LTE sítí.

Podle informací od Bloombergu začala výroba iPadu 3 tento měsíc a plného objemu by měla dosáhnout během února. Report se odkazuje na zdroj, který je údajně dobře seznámen s produktem a podle něj se budou vylepšení nové generace iPadu týkat řady oblastí. Konkrétně v něm má být použit čtyřjádrový procesor A6, který má vyrábět 28nm technologií Samsung (s nímž ovšem Apple paradoxně vede ostré spory ohledně tabletů a smartophonů). Dále si v novém iPadu odbude svoji premiéru v zařízení s iOS i 4G technologie LTE (Long-term Evolution) umožňující značně vyšší rychlosti bezdrátového přenosu dat než současné 3G technologie. Bohužel v ČR si zájemci této technologie zatím příliš neužijí. Nasazení LTE se původně očekávalo již v loňském modelu iPhonu, ale nakonec k němu nedošlo zejména kvůli energetické náročnosti komunikačních čipsetů. Apple tedy chce nejprve LTE nabídnout v přístrojích s větší kapacitou baterie, které se dokáží s energetickými nároky nových 4G čipsetů lépe vypořádat.

Podle zdroje má mít iPad 3 také vyšší rozlišení displeje, což se obecně očekávalo a i když není k dispozici přesný údaj, zdroj hovoří o „více pixelech než mají některé HD televizory“, což je poměrně vágní specifikace. Obecně se spekuluje, že by rozlišení mohlo být 2048x1536 bodů. Vylepšený by měl být i grafický procesor, který opět poskytne vyšší grafický výkon oproti iPadu 2. Zatímco iPad 2 byl spíše jen drobným upgradem oproti první generaci tabletu od Applu, iPad 3 by měl být výrazným posunem vpřed. To odpovídá i celkové strategii Applu, kdy obvykle uveden v jednom roce nový model a v dalším jeho vylepšení. Také chystaný iPhone 5, jehož uvedení se očekává kolem poloviny letošního roku by měl být výrazným posunem.

I když termín uvedení iPadu 3 na trh není zatím znám a spekuluje se o řadě možných datumů, je poměrně pravděpodobné, že díky konkurenci na trhu bude Apple nucen vylepšený iPad 3 nabízet za stejnou nebo i na lehce nižší cenu, než iPad 2. U něj se pak dá očekávat výrazný pokles cen a je pravděpodobné, že zájem o něj bude před uvedením nového modelu klesat a s nákupem je podle komentátorů tedy vhodné spíše počkat. Zajímavé je, že podle informací společnosti Xanadu ale české firmy iPad 2 právě nyní intenzivně nakupují, například společnost OKD si nedávno pořídila 50 tabletů iPad 2 v nejvyšší konfiguraci s Wi-Fi a 3G, které ovšem po uvedení modelu iPad 3 budou již zastaralé.

Byl pro vás článek přínosný?