Hlavní navigace

iPad vs. Android a jejich podíl na trhu

6. 4. 2012

Sdílet

 Autor:
Je čas podívat se na to, jak si vedou tablety se systémem Android v porovnání s iPady a hlavně s poslední verzí tohoto tak oblíbeného tabletu z dílen Apple.

Je čas podívat se na to, jak si vedou tablety se systémem Android v porovnání s iPady a hlavně s poslední verzí tohoto tak oblíbeného tabletu z dílen Apple.

Představení prvního iPadu totiž nastartovalo tabletovou horečku, která jen tak neklesne, tablety zabírají obrovský podíl osobních počítačů na trhu a jejich prodejnost předhání prodeje klasických PC obrovskými čísly. Podíl tabletů, iPadů i Androidů, narostl o 250 %, v minulém čtvrtletí se podíl iPadů zmenšil na 54 %, androidy zabírají 45 % tabletů. Zbývající jedno procento připadá na tablety s Windows, operačním systémem Linux a několika dalšími.

Příchod třetího iPadu opět začal hýbat s čísly a dovedeme si představit, že si Apple opět upevní svou pozici. Trh tabletů se ovšem začal dělit, vznikají rozdílné segmenty a subkategorie a tablety se začínají odlišovat nejen značkou výrobce a operačním systémem. Již nyní můžeme rozlišit nejméně dvě kategorie tabletů.

Multimediální tablety, jako iPad, Kindle Fire nebo Motorola Xoom 2, druhou skupinou jsou hybridní tablety které jsou vybaveny klávesnicí, nejznámějším zástupcem je Asus Transformer Prime, zajímavým počinem je také Asus PadFone, který v sobě integruje telefon. Podíl těchto tabletů mezi androidy je 10 – 15 %, což je velmi dobrý výsledek.

Tato zařízení jsou zajímavá a vyhledávaná nejen pro svou klávesnici, ale také pro delší výdrž baterie a sníženou cenu. Apple může ztratit tržní podíl jen v případě, že bude tato segmentace pokračovat. Uvidíme co přinesou Android 5.0, Goole Nexus a možná, že Apple skutečně vyrobí iPad Mini. Nesmíme zapomínat ani na tablety s Windows 8, které by se na trhu měly objevit ve stejnou dobu jako poslední verze tohoto operačního systému.

Byl pro vás článek přínosný?